Svijet
5

Sjeverna Koreja se sprema za lansiranje dalekometnog projektila

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjeverna Koreja se priprema za lansiranje dalekometnog projektila, tvrdi južnokorejsko ministarstvo odbrane i japanski mediji.

Aktivnost je primijećena oko stanice za lansiranje koja se nalazi na zapadnoj obali Sjeverne Koreje. Ranije ove sedmice je Pyongyang najavio da planira lansiranje satelita u februaru. Ova najava je naišla na osude međunarodne zajednice, a kritičari tvrde da je priča samo paravan za testiranje zabranjene tehnologije, odnosno projektila.

Sjeverna Koreja je 6. januara obavila i četvrto tesiranje nuklearne bombe.

Sankcije UN-a protiv Sjeverne Koreje se odnose na zabranu izvođenja testova bilo kakvih nuklearnih ili balističkih testova.

Uprkos tome, aktivnost je primijećena u Dongchang-riju, gdje se nalazi stanica za lansiranje projektila. Južna Koreja je proglasila stanje spremnosti na zračnu odbranu, tako da će biti u mogućnosti presresti projektil ili njegove ostatke iznad svoje teritorije.

Vlasti u Južnoj Koreji smatraju da se radi o očajničkim mjerama Sjeverne Koreje za održavanje režima, a cilj je i da se pokaže da Pyongyang nije uplašen zbog sankcija UN-a.

Kao što je ranije najavljeno, Sjeverna Koreja planira lansirati satelit između 8. i 25. februara.