Svijet
0

Sarkozy: Od sada imamo dvije Evrope

FENA
Nicolas Sarkozy (Foto: AFP)
Nicolas Sarkozy (Foto: AFP)
Nicolas Sarkozy je nakon odluke Velike Britanije u petak da odbije plan reforme evropskih ugovora radi jačanja budžetske discipline izjavio u ponedjeljak za dnevni list Le Monde da "od sada postoje dvije Evrope".

Francuski predsjednik je također kazao da je Evropi "potrebna Velika Britanija" i da izlazak Londona iz jedinstvenog evropskog tržišta "srećom nije aktuelan".

"Mi smo učinili sve da Englezi prihvate reformu. Ali sada je jasno da postoje dvije Evrope, jedna koja želi više solidarnosti sa svojim članicama i više regulacije i druga koja je privržena jedino logici jedinstvenog tržišta", smatra šef francuske države, objavit će Le Monde u utorak, prenio je AFP.

Kao što je objasnio u petak u Bruxellesu, Nicolas Sarkozy ponavlja da "zahtjevi britanskog premijera Camerona o financijskim uslugama nisu prihvatljivi".

"Kriza je došla od nereguliranih financija i nikada ne bismo mogli prihvatiti povratak unatrag. Evropa treba da ide prema većoj regulaciji", izjavio je on.

Uprkos jednom "ne" Velike Britanije, Nicolas Sarkozy ne želi da misli o njenom izlasku iz jedinstvenog evropskog tržišta ili Evropske unije."Potrebna nam je Velika Britanija."

Evropljani su se dogovorili u petak da pojačaju budžetsku disciplinu u eurozoni zbog dužničke krize, s nadom da će savladati prijetnje koje su se nadvile nad eurozonu. Sve zemlje Evropske unije su pristale da zbog toga preispitaju evropske ugovore, izuzev Velike Britanije.