Nakon odbijanja sporazuma
0

FOTO+VIDEO / Sarkozy izbjegao rukovanje sa Cameronom

Sarajevo-x.com
Sarkozy zamjerio Cameronu (Foto: AFP)
Sarkozy zamjerio Cameronu (Foto: AFP)
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izgleda ne može oprostiti britanskom premijeru Davidu Cameronu to što je Velika Britanija odbila prihvatiti sporazum o jačanju fiskalne unije evropskog bloka. Majstorski je izbjegao rukovanje s njim na sastanku u Bruxellesu.

Video objavljen na YouTubeu prikazuje Sarkozyja kako ulazi u salu i pozdravlja se sa prisutnima. U tom trenutku pored njeg prolazi britanski premijer David Cameron koji mu pruža ruku, no Sarkozy majstorski izbjegava pozdraviti se te ruku pruža drugoj osobi, a zbunjeni Cameron ga tapše po ruci i prolazi.

Podsjetimo, čelnici EU proveli su sate Bruxellesu dogovarajući se oko narednih koraka u spašavanju eurozone.

Velika Britanija je jedina odbila budžetski i porezni sporazum koji bi trebao pomoći rješavanju dužničke krize eurozone.

Britanski premijer David Cameron izjavio je da to ne znači da je Velika Britanija isključena već su i dalje jedna od vodećih članica jedinstvenog tržišta.

"To što smo odbili prihvatiti promjene sporazuma 27 zemalja članica EU-a bez sumnje znači promjenu u odnosima Britanije s Evropom, ali da ono što je u središtu međusobnih odnosa - jedinstveno tržište, trgovina, ulaganja, ekonomski rast, povećanje zaposlenosti - i dalje ostaje isto", kazao je Cameron.