|

Sarkozy: Pokušaji spašavanja eura usmjereni na eurozonu

Sarkozy: Pokušaji spašavanja eura usmjereni na eurozonu
0
S
SRNA
9.12.2011. u 08:12
1
komentara
0

dijeljenja
Sarkozy: Pokušaji spašavanja eura usmjereni na eurozonu Angela Merkel i Nicolas Sarkozy
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je da će pokušaji da se spasi zajednička valuta biti usmjereni na dogovor između 17 članica eurozone.
Sarkozy je u izjavi datoj nakon cjelovečernjih razgovora na samitu EU u Briselu istakao da su članice eurozone mart iduće godine odredile kao krajnji rok za odobrenje međudržavnog sporazuma.

On je na konferenciji za novinare održanoj nakon skoro desetočasovnih pregovora naglasio da je više bio za postizanje novog sporazuma između svih članica EU.

Prema njegovim riječima, britanski premijer je predložio da u Sporazumu bude upisan i protokol kojim bi Londonu bilo omogućeno da bude izuzet iz predloženih izmjena finansijskih servisa.

"Mi to ne možemo da prihvatimo", navodi Sarkozy, dodajući da je Mađarska, također donijela odluku da ostane izvan predloženog sporazuma, dok Češka i Švedska žele prvo da se konsultuju sa svojim parlamentima.

Francuski lider je naglasio da su sve ostale članice željele da se pridruže međudržavnom sporazumu.

Cameron je ranije u više navrata upozoravao da će staviti veto na bilo kakav prijedlog.

Francuska i Njemačka željele su da svih 27 članica EU podrži izmjene sporazuma o oštrijim budžetskim mjerama za rješenje dužničke krize.

Međutim, Velika Britanija je tražila ustupke koje Berlin i Pariz ne prihvataju.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...