|

Verhofstadt: Francuska najveća opasnost po jedinstvo EU

Verhofstadt: Francuska najveća opasnost po jedinstvo EU
0
S
SRNA
10.12.2011. u 08:05
7
komentara
0

dijeljenja
Verhofstadt: Francuska najveća opasnost po jedinstvo EU Guy Verhofstadt
Bivši belgijski premijer i lider Evropskih liberala u Evropskom parlamentu Guy Verhofstadt izjavio je da je Francuska najveća prijetnja po jedinstvo EU nakon što je predsjednik te zemlje Nicolas Sarkozy uspio u svojoj misiji da odvoji Veliku Britaniju od Evrope kako bi učvrstio moć Pariza, piše britanski dnevnik Daily Telegraph.
Verhofstadt je istakao da je smanjenjem utjecaja Velike Britanije najveća prijetnja po EU Sarkozyjeva dugotrajna namjera da smanji obim EU, čime bi Francuskoj bilo omogućeno da ima veća ovlaštenja.

Britanski dnevnik ističe da se Sarkozy često žalio na obim EU i da više teži ka gradnji manje odvojene "avangarde" kako bi se postigla fiskalna unija bez ometanja ekonomski slobodnije Velike Britanije i njenih saveznika u istočnoevropskim članicama EU.

Sarkozy je bio zadovoljan dok su ostali evropski lideri izražavali užasnutost u Briselu nakon što je britanski premijer David Cameron iskoristio veto da spriječi promjene evropskih sporazuma. Cameron je to učinio nakon što su se Pariz i Berlin usprotivili prijedlogu za "zaštitne mjere" po britansku ekonomiju.

Verhofstadt je izrazio zabrinutost da bi britanska odluka u Briselu da stavi veto na svaku promjenu Sporazuma između 27 članica EU mogla omogućiti Francuskoj da "otme" Evropu.

"Strahovanje nije mogućnost međuvladinog sporazuma između 26 zemalja članica EU. Moramo se sjetiti i paziti Sarkozyja i njegovih govora u kojima je pozivao na manju uniju. Svako zna da je to sada veliki rizik", naglasio je bivši belgijski premijer.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...