Svijet
22

Saritha je prva žena u New Delhiju koja vozi gradski autobus

Klix.ba
Tridesetogodišnja Saritha Vankadarath prva je žena u indijskom glavnom gradu New Delhiju koja je sjela za volan gradskog autobusa. Njen cilj je povećati sigurnost putnica jer su sve brojnija silovanja žena u sredstvima prevoza.

Saritha je dobila veliki broj poruka podrške od putnika tokom prvog radnog dana. Ona je zaposlena u periodu kada raste bijes zbog napada na žene u sredstvima javnog prevoza u New Delhiju. Zvaničnici se nadaju da će motivirati i druge žene da se odluče za karijeru vozačice.

Neke indijske države imaju vozačice godinama, ali ovo je prvi put da je u glavnom gradu zaposlena žena na ovu poziciju u Delhi Transport Corporationu (DTC).

Putnici su bili iznenađeni i sretni što su vidjeli ženu za volanom, a mnogi su joj prišli blizu kako bi se uvjerili da nije riječ o nekoj šali, te su je fotografisali. Saritha je prihvatila ovaj posao kako bi izdržavala svoju porodicu.

"Imam četiri sestre. Prva sam naučila voziti automobil, a onda sam vozila kombi. Svojom platom ću pomoći porodici i kupiti sebi zlatni prsten", kazala je Saritha.

Kako su rekli iz DTC-a, ovaj potez će pomoći izgradnji imidža njihove kompanije, a planiraju zaposliti još žena.

Sredstva javnog prevoza u Delhiju su nesigurna posljednjih godina, pogotovo nakon što je 23-godišnja studentica silovana u decembru 2012. godine. Silovala ju je banda, a od povreda je umrla.