BiH
70

30 godina za volanom: Fatima Čeligija je jedna od prvih žena taksistkinja u Sarajevu

Piše: L. Č.
Foto: Fena
Foto: Fena
Fatima Čeligija čitav je svoj radni vijek provela kao taksistkinja, a bila je jedna od prvih žena u Sarajevu koje su se davnih osamdesetih odlučile baviti ovim poslom.

Nakon 30 godina, Čeligija je krajem 2014. godine otišla u penziju, a njen je posao preuzela kćerka.

"Kad smo dobili žene policajke, tada su se otprilike pojavile i žene taksistkinje. Te 1982. godine u Sarajevu je bilo 14 policajki i tad nekad su žene počele da se bave taksiranjem", prisjeća se Čeligija.

Odrasla je u porodici taksista - tim poslom su se bavili njen brat, muž i rođaci, nakon čega je i ona odlučila da se okuša u ovom poslu.

"Vjerovatno me privlačio miris benzina i zvuk motora", kaže kroz smijeh Čeligija koju su kolege znale zvati "Fata - zmaj za volanom".

U razgovoru za Klix.ba, naša sagovornica ističe kako je veoma sretna što je jedan tako dug period provela na ovom poslu, te kako na kraju može staviti jedan fin pečat na sve.

"To su bila brojna iskustva. Imala sam porodicu i dvoje djece, a baveći se ovim poslom sam imala daleko više vremena za svoju djecu nego neka majka s osmosatnim radnim vremenom ili prekovremeno", kaže Čeligija i dodaje kako bi uvijek ponovo izabrala ovaj poziv.

Kaže kako je u toku svog dugogodišnjeg rada imala generalno pozitivna iskustva, te da su se mušterije korektno odnosile prema njoj i njenim kolegicama. Jedino loše iskustvo je imala 2014. godine s jednom pijanom djevojkom s kojom je imala fizički obračun.

Ipak, bilo je duhovitih komentara i opaski.

"Kad vide ženu vozača, mušterije su često znale da se našale - 'Joj, žena, neću da se vozim sa ženom', a ja kažem - 'Hoćeš, čekam te već dva sata...", govori Čeligija kroz smijeh i dodaje kako su joj takve situacije uvijek bile simpatične.