Svijet
0

Indija zabranila kontroverzni intervju sa osuđenim silovateljem

Piše: E. F.
Ilustracija
Ilustracija
Indijski sud zabranio je objavu intervjua sa osuđenim silovateljem koji je okrivio preminulu žrtvu silovanja za cijeli događaj i kazao kako je trebala biti tiha i dozvoliti napastvovanje.

Žena koju je napalo pet muškaraca u javnom autobusu 2012. godine, kasnije je preminula od zadobivenih povreda. Napad na nju je izazvao žestoke reakcije širom svijeta.

Glasnogovornik policije u New Delhiju kazao je CNN-u da je intervju zabranjen zbog mogućeg uznemirenja javnosti.

"Registrovana je naredba da se obustavi intervju. Nijedan kanal iz Indije ne smije to objaviti", kazao je Rajan Bhagat.

Mukesh Singh, vozač autobus i jedan od petorice osuđenih za silovanje, osuđen je na smrt vješanjem.

On i još tri muškarca žalili su se na presudu koja im je izrečena.

"Pristojna djevojka neće se voziti uokolo u devet sati navečer. Djevojka je mnogo odgovornija za silovanje od muškarca, nisu isti", rekao je on BBC-u.

"Kućanski poslovi su za djevojke, ne izlazak u disko i barove noću, kada rade pogrešne stvari i oblače pogrešnu odjeću", kazao je on.

Dodao je kako su imali pravo da djevojku "nauče lekciju".

Otac silovane djevojke kazao je za CNN da je pročitao Singhove komentare.

"On je izazvao društvo i sudski sistem. Smrtna kazna izrečena u ovom slučaju je trebala biti izvršena bez odgađanja", kazao je Badrinath Singh.

U međuvremenu, ministar odbrane u ovom slučaju se ogradio od izjava osuđenika nazvavši ih sramnim.

Nije trebao dati ovaj intervju, kazao je državni branilac.

Kada je osuđen na smrtnu kaznu, prema tvrdnjama postupajućeg sudije, tokom izrečene presude on nije pokazao kajanje za počinjeno djelo, što je zapravo njegovu kaznu učinilo još snažnijom.

Podsjećamo, u decembru 2012. godine 23-godišnjakinja je izašla da pogleda film "Pijev život" sa prijateljem i kada su se vraćali krenuli su na autobus.

Mukesh Singh bio je vozač i on je odvukao djevojku nazad te su je silovali naizmjenično, upotrebljavali su i željeznu šipku kako bi je silovali dok se autobus vozio kroz grad tokom sat vremena. Njenog prijatelja su prethodno pretukli.