|

"Sankcije će pogoditi nevine ljude, a ne libijsku vlast "

"Sankcije će pogoditi nevine ljude, a ne libijsku vlast "
0
S
SRNA
26.2.2011. u 19:00
35
komentara
0

dijeljenja
"Sankcije će pogoditi nevine ljude, a ne libijsku vlast " Foto: AP
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan oštro se danas usprotivio sankcijama Libiji rekavši da će one pogoditi nevine ljude, a ne vlast.
"Sankcije neće pogoditi vlast već libijski narod. Ne možete obezbjediti mir u svijetu tako što ćete za svaki incident uvoditi sankcije", rekao je Erdogan u Istanbulu, dodajući da će bilo kakva intervencija samo otežati cijelu situaciju.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da priđe problemu Libije ne sa zabrinutošću zbog nafte već sa pozicija savjesti, pravde i univerzalnih ljudskih vrijednosti.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da prekine sa različitim kalkulacijama oko nafte i Libije i da počne da traži lijek kako bi se zaustavila patnja libijskog naroda", rekao je Erdogan, prenosi državna televizija.

Erdogan je razgovarao sinoć sa američkim predsjednikom Barackom Obamom o Libiji.

Vašington je već uveo sankcije protiv libijskog lidera Moammera Gaddafija i njegova četiri sina.

Vijeće sigurnosti UN razmatrat će danas uvođenje sankcija protiv Gaddafija zbog brutalnog obračunavanja sa demonstrantima.

U nacrtu rezolucije, koju su predložile Francuska i Velika Britanija i koji je ranije dostavljen članicama Vijeća sigurnosti na zatvorenim konsultacijama, navodi se da bi napadi na civile u Libiji mogli da budu tretirani kao zločini protiv čovječnosti i predmet istrage Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.
Prijavi grešku


Komentari (35)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...