|

Vijeće sigurnosti UN-a u subotu o sankcijama Libiji

Vijeće sigurnosti UN-a u subotu o sankcijama Libiji
0
F
FENA
26.2.2011. u 10:20
0
komentara
0

dijeljenja
Vijeće sigurnosti UN-a u subotu o sankcijama Libiji Foto: AFP
Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se u subotu kako bi razmotrilo moguće sankcije prema libijskom čelniku Moameru Gadafiju zbog njegovih mjera protiv demonstranata, najavili su diplomati u svjetskoj organizaciji.
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u petak Vijeće sigurnosti da poduzme konkretne korake na rješavanju situacije u Libiji i hitno razmotri predloženi paket sankcija.

"Vrijeme je da Vijeće sigurnosti razmotri konkretnu akciju. Naredni sati i dani mogli bi biti odlučujući za Libijci", kazao je Ban, a prenijela agencija Reuters.

U nacrtu rezolucije, koju su predložile Francuska i Velika Britanija i koji je dostavljen članicama Vijeća sigurnosti u petak na zatvorenim konsultacijama, navodi se da bi napadi na civile u Libiji mogli biti tretirani kao zločini protiv čovječnosti i predmet istrage Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u Haagu.

U predloženom tekstu se na šest stranica poziva na uvođenje embarga na uvoz oružja Libiji, kao i na zabranu putovanja i zamrzavanje imovine najviših dužnosnika zemlje.

Amandmani na nacrt rezolucije bit će podnošeni tokom zatvorenih konsultacija i glasanje o njoj neće biti održano tokom dana, potvrdili su diplomati u UN-u britanskoj agenciji.

Sjedinjene Američke Države su u petak saopćile da uvode sankcije Libiji i prekidaju diplomatske odnose s tom zemljom, a vlade država članica EU-a postigle su konsenzus o nametanju sankcija Libiji na uvoz oružja, zamrzavanju imovine visokih dužnosnika i zabrani putovanja, ali će službena odluka biti donesena tek početkom iduće sedmice.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.