"Nasilje mora prestati"
0

UN danas raspravlja o sankcijama za Libiju

Sarajevo-x.com
Foto: Press Assoc.
Foto: Press Assoc.
Vijeće sigurnosti UN-a će danas razgovarati o mogućim akcijama protiv režima libijskog lidera Moammara Gaddafija, koje bi mogle uključivati i sankcije. Cilj sankcija bi bio sprječavanje nasilja nad njegovim protivnicima, javlja AP.

Francuska misija pri UN-u je saopštila da generalni sekretar Ban Ki-moon namjerava prisustvovati sastanku koji će se održati danas (petak) u 20 sati.

Britanski ambasador pri UN-ua, Mark Lyall Grant, rekao je Vijeću u četvrtak da je imperativ zaustaviti nasilje. Danas bi se trebali dogovoriti svi detalji. Rasprava će vjerovatno trajati cijeli vikend. Iako sankcije još uvijek nisu predložene, diplomate su rekle da ni jedna nije isključena. One će se vjerovatno odnositi na zabranu putovanja za Gaddafijeve saradnike i zvaničnike vlade, embargo na kupovinu oružja i nametanje zabrane letova iznad Libije.

Kina i Rusija se tradicionalno nerado miješaju u unutrašnje poslove drugih zemalja, ali su podržale saopštenje Vijeća sigurnosti UN-a u kojem je izraženo žaljenje zbog "nasilja nad miroljubivim demonstrantima" i u kojem se poziva na "rješavanje legitimnih zahtjeva stanovništva".

Da li će se Kina i Rusija složiti sa sankcijama, kojim se inače protive, ostaje da se vidi. Američki predsjednik Barack Obama je u srijedu osudio nasilje u Libiji, te svojoj administraciji naložio da se pripremi za akciju. Zamjenica američkog ambasadora pri UN-u Rosemary DiCarlo je izrazila svoju zabrinutost zbog situacije u Libiji.

"Jasno je da nasilje protiv civila mora prestati. Režim u Tripoliju nije udovoljio zahtjevima Vijeća sigurnosti UN-a, pa smo primorani poduzeti nove korake o kojim ćemo zajednički raspravljati. To jeste složen proces, ali će Vijeće sigurno djelovati", rekao je njemački ambasador pri UN-u Peter Wittig.