Rezime
0

Samit o klimi završio u haosu, dogovor pun rupa

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Klimatski samit u Kopenhagenu svoj kraj je dočekao u haosu i gorčini, natjeravši vodeće svjetske nacije da se vrate pregovaračkom stolu u potrazi za dogovorom o manjem ispuštanju štetnih gasova u atmosferu.

Nakon snažnih prepirki delegati 192 zemlje u subotu su samo klimnuli glavom na labavi dogovor o potrebi da se spriječi porast temperature, što su dogovorili američki lider i lideri četiri druge velike nacije-zagađivača.

Kritičari upozoravaju da je dogovor iz Kopenhagena kao rezultat dvosedmičnih pregovora u danskom glavnom gradu pun rupa i da mu nedostaje vremenskih odrednica, a udruženja koja brinu o okolišu nazvala su ga "bezubim" i "promašajem", piše Telegraph. Jedna afrička delegacija čak ga je povezala i sa samim holokaustom.

Iscrpljeni britanski premijer Gordon Brown, koji se u svoju zemlju vratio u subotu, priznao je da se za dogovor sa dobrim osnovama mora još puno toga uraditi.

Nova konferencija uz podršku Ujedinjenih nacija mogla bi se održati u prvoj polovini 2010. u Meksiku, nekoliko mjeseci ranije nego što se prethodno planiralo.

U Kopenhagenu Britanija i SAD obje su pokušale preuzeti zasluge za postizanje bilo kakve forme dogovora, a "ljaga" je bačena na zemlje u razvoju. Kineska vlada okrivljena je za opstrukcije, a Kuba, Nikaragva, Venecuela i Bolivija nazvane "nedemokratskim".

Postignut je dogovor o potrebi da se ograniči rast globalnog zagrijavanja na ne više od 2 C iznad "predindustrijskog nivoa", te postavljen cilj razvijenim zemljama da povećaju ulaganja u siromašne zemlje do 2020. godine.

Zaključena je i metoda utvrđivanja smanjenja emisije štetnih gasova industrijskih zemalja. Za dvije godine zemlje će UN-u morati poslati izvještaj o svojim uspjesima.

Iako mnogi upozoravaju da se način života u bogatim zemljama svijeta prvo mora iz korijena promijeniti, drugi poručuju da ovo ne smije biti kraj pregovorima, već samo početak.

"Prekasno je za spas samita, ali nije prekasno za spas planete i njenih stanovnika", kaže Robert Bailey iz Oxfam Internationala. "Nema nam druge nego da se okrenemo postizanju obavezujućeg dogovora 2010. godine. Ovo mora biti brz, odlučan i ambiciozan potez, a ne samo poslovni dogovor, kakav obično biva."