Svijet
9

Sahranjen Nelson Mandela, uz rituale i tradiciju svog plemena

SRNA/Anadolija
(Foto: AFP)
U selu Qunu na sjeveroistoku Južnoafričke Republike danas je sahranjen bivši predsjednik Nelson Mandela uz rituale i tradiciju plemena, kojem Mandelin Thembu klan pripada.

Samoj sahrani prisustvovali su članovi porodice, aktuelni i bivši šefovi države, predstavnici Afričkog nacionalnog kongresa i Afričke unije, 15 plemenskih vođa, sveštenstvo i drugi zvaničnici.

Među 450 odabranih koji su ispratili kovčeg sa tijelom prvog crnačkog predsjednika Južnoafričke Republike i borca protiv aparthejda bili su i poznate medijske ličnosti, uključujući televizijskog voditelja Oprah Winfrey, američkog glumca Foresta Whitakera i britanskog biznismena Richarda Bransona, javio je BBC.

Sahrani je prisustvovao i nadbiskup Desmond Tutu, koji se u posljednjem trenutku predomislio i došao na sahranu, iako je ranije rekao da nije pozvan.

Kovčeg sa tijelom Mandele prebačen je do groblja na vojnom vozilu uz pratnju predstavnika svih rodova vojske.

Zvaničnici, bliski prijatelji i članovi porodice održali su kratke govore u znak sjećanja na Mandelu.

"Okončalo se izvanredno putovanje koje je započelo prije 95 godina. Bilo je to 95 slavnih godina borca za slobodu, posvećenog skromnog sluge južnoafričkog naroda", rekao je predsjednik Južnoafričke Republike Jacob Zuma, naglasivši: "Tvoj dug put ka slobodi završio je u fizičkom smislu. Naše putovanje se nastavlja i mi moramo nastaviti graditi društvo koje si ti mukotrpno uspostavio".

Ahmed Kathrada koji je služio zatvorsku kaznu zajedno sa Mandelom, istakao je: "Obilni izvori tvoje ljubavi, jednostavnosti, iskrenosti, poniznosti, brige, hrabrosti, strpljenja, tolerancije, jednakosti i pravde naši su stalni izvori snage“.

"Idi u dobru Madiba, idi u zemlju naših predaka, ti si istrčao svoju životnu utrku", rekla je Mandelina praunuka Nandi, dodavši: "Kroz život će nas voditi ono čemu si nas ti naučio".

"Madibova pjesma je možda završila, ali njena melodija će se i dalje čuti", rekao je porodični prjatelj Bantu Holomisa.

Nelson Mandela, zvani Madiba ostat će ikona borbe protiv rasizma koji je ujedinio i oslobodio svoju naciju prigrlivši vrijednosti opraštanja i pomirenja, nakon što je izašao iz zatvora i postao prvi crnac predsjednik republike. Avioni južnoafričkih vazduhoplovnih snaga preletjeli su Qunu u podne, mjesto u kojem je u nedjelju sahranjen Mandela. Sahranjen je uz vojne počasti.