Svijet
1

Ban Ki-moon: Mandela je bio "div pravde"

FENA
Ban Ki-moon (Foto: AFP)
Ban Ki-moon (Foto: AFP)
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon odao je počast Nelsonu Mandeli nazvavši ga "divom pravde" koji je inspirirao pokrete za slobodu širom svijeta.

"Mnogi širom sveta bili su inspirirani njegovom nesebičnom borbom za ljudsijko dostojanstvo, jednakost i pravdu. On je dotakao naše živote na duboko ličan način", rekao je Ban novinarima povodom smrti Mandele.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je za Nelsona Mandelu da je bio "uticajan, hrabar i istinski dobar".

"Svojim hrabrim dostojanstvom i nepokolebljivom voljom da žrtvuje svoju slobodu za slobodu drugih, transformirao je Južnu Afriku i sve nas pokrenuo", rekao je Obama u televizijskom obraćanju iz Bijele kuće, prenio je AFP.

Britanski premijer David Cameron izjavio je da je "veliko svjetlo ugašeno" smrću Mandele i dodao da će u Downing streetu zastave biti spuštene na pola koplja.

"Nelson Mandela je bio istaknuta figura našeg vremena, legenda za života i sada u smrti - suštinski globalni heroj", navodi se u Cameronovom saopćenju.

Šef francuske diplomatije Laurent Fabius rekao je za Mandelu da je bio "harizmatični div".

"S Nelsonom Mandelom umro je otac Južne Afrike, pokretačka sila slobode i pomirenja", stoji u Fabiusovom saopćenju.

Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma saopćio je sinoć da je Mandela, ikona borbe protiv aparthejda u Južnoj Africi i jedna od najuticajnijih političkih ličnosti 20. vijeka, preminuo u 96. godini.

Južnoafrički predsjednik je saopćio da će Mandela biti sahranjen uz najviše državne počasti i naložio da zastave budu spuštene na pola koplja.

Mandela (95) je iz bolnice, gdje je proveo skoro tri mjeseca zbog plućne infekcije, otpušten 1. septembra i od tada se nalazio u svojoj kući u predgrađu Johannesburga.

Mandela, ikona borbe protiv aparthejda, proveo je 27 godina u zatvoru prije nego što je postao prvi crni južnoafrički predsjednik.