Svijet
108

Molitve za Mandelu u crkvama, džamijama i sinagogama

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
S crkvenim pjesmama i hvalospjevima, Južnoafriokanci svih boja i vjera u nedjelju su se sjećali Nelsona Mandele u danu molitve, nazivajući ga simbolom slobode, oprosta i nade za njihovu zemlju i cijeli svijet.

U crkvama, džamijama, sinagogama i dvoranama od rijeke Limpopo do Cape Towna, milioni su se molili za čovjeka koga slave kao "oca nacije" i svjetionikom integriteta, poštenja i pomirenja u svijetu, prenosi Reuters.

Mandela, prvi crni južnoafrički predsjednik koji je izvukao svoju zemlju iz apartheida i uveo je višerasnu demokratiju, preminuo je u četvrtak u 95. godini nakon višemjesečne bolesti.

Otada, njegova zemlja je preplavljena izlivima emocija kakve nisu viđene od Mandelinog oslobađanja nakon 27 godina provedenih u zatvoru u 1990. godini i izborne pobjede koja je uslijedila odmah nakon njegovog povratka. Masa je polagala cvijeće, palila je svijeće i puštala balone ispred njegove kuće u Johannesburgu.

U crkvi Regina Mundi u Sovetu, najvećoj katoličkoj crkvi u Južnoj Africi, na stotine ljudi, mladih i starih, okupilo se da moli za Mandelu i za budućnost svoje zemlje.

"Ljudi se mole da dođe do promjena, da ćemo se okupiti zajedno", izjavila je menadžerica Gladys Simelane.

Mandelina bivša supruga Winnie Madikizela-Mandela, odjevena u crno, prisustvovala je službi u Metodističkoj crkvi u sjevernom predgrađu Johannesburga Bryanstonu, gdje je predsjednik Jacob Zuma slavio vrline najuglednijeg državnika svoje zemlje.

"On je vjerovao u oprost i opraštao je čak i onima koji su ga 27 godina držali u zatvoru", izjavio je Zuma u govoru.

"On je ustao u borbu za slobodu. On se borio protiv onih koji su ugnjetavali druge. Želio je da svi budu slobodni", kazao je.

Dan molitve otvoren je zvaničnim programom žaljenja koji uključuje memorijalnu službu na stadionu u Johannesburgu u utorak i državnu sahranu naredne nedjelje u Mandelinom rodnom mjestu Qunu na istoku zemlje - za koju se očekuje da će biti jedno od najvećih okupljanja svjetskih čelnika u modernoj historiji.

Do sada je 59 šefova država ili vlada saopćilo da će prisustvovati sahrani, saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova Južne Afrike.

Također se očekuje da prisustvuje veliki broj kraljevskih i slavnih ličnosti.