Svijet
5

SAD zatražile od Grčke da odbije prolaz ruskih aviona prema Siriji

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sjedinjene Američke Države su zatražile od Grčke da ne odobri ruskim avionima koji vrše isporuku u Siriju korištenje svog zračnog prostora -saopćio je u ponedjeljak jedan izvor iz grčkog ministarstva vanjskih poslova, naglasivši da njegova zemlja trenutno razmatra ovaj zahtjev.
  • Primili smo zahtjev u subotu i razmatramo ga - rekao je zvaničnik grčke diplomatije, želeći da bude neimenovan.

Rusija je zatražila od Grčke prolaz za dva aviona između 1. i 24. septembra, dodao je on.

Američki državni tajnik John Kerry je u subotu pozvao svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova kako bi izrazio "zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država" u pogledu eventualnog vojnog angažovanja Moskve u Siriji.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je naglasio da "ruska strana nije nikada krila da isporučuje vojnu opremu sirijskim vlastima u borbi protiv terorizma", saopćila je u ponedjeljak ruska diplomatija.

U petak je ruski predsjednik Vladimir Putin kazao da je još rano govoriti o vojnom angažmanu Rusije u Siriji u pogledu borbe protiv Islamske države.

-Rano je reći da smo spremni da idemo tamo odmah - rekao je Putin, podsjetivši, međutim, da Moskva već duže vremena prodaje oružje režimu sirijskog predsjednika Bašara el-Assada.