Svijet
0

Lavrov: Neosnovana strahovanja, gađali smo Islamsku državu

FENA
Sergej Lavrov (Foto: EPA)
Sergej Lavrov (Foto: EPA)
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odbacio je u četvrtak optužbe da su se na meti ruskih zračnih napada u Siriji našli i drugi ciljevi, sem Islamske države i da su pogođeni civili.

"Glasine da ciljevi ovih zračnih napada nisu pozicije Islamske države su neosnovane", rekao je Lavrov novinarima poslije sastanka s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem u New Yorku.

Lavrov je dodao da nema podatke o civilnim žrtvama, prenosi agencija AFP.

"Rekao sam Kerryju da su glasine o navodnim drugim ciljevima Ratnog zrakoplovstva Rusije u Siriji neosnovane. Ciljevi su isključivo usmjereni na borbu s Islamskom državom", rekao je Lavrov.

"Pažljivo pratimo da udari budu precizni, kako bi njihovi ciljevi bili isključivo pozicije, objekti, oprema i naoružanje terorističkih odreda", dodao je Lavrov, prenosi Sputnjik.

Sirijska opoziciona grupa tvrdi da je u ruskim zračnim napadima poginulo najmanje 36 civila, uključujući petoro djece.

"U ruskim napadima u pokrajini Homs, ubijeno je najmanje 36 nedužnih ljudi, koji su se borili protiv ekstremizma", navodi lider opozicione Nacionalne koalicije, Haled Hoja.

Lavrov je naveo da su oni "izrazili sumnju, navodeći da postoje dokazi, za koje smo tražili da nam pokažu".

Rusija je u srijedu počela vojne operacije protiv Islamske države u Siriji, a Ministarstvo odbrane je saopćilo da su mete vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, municija i gorivo.

Ruski Komersant je, pozivajući se na vojne izvore, objavio da su angažovani bombarderi "Su-24M", "Su-34", borbeni avioni "Su-30" i borbeni helikopteri "Mi-24".

Kako je rekao pres tajnik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, glavni zadatak ruskog zrakoplovstva u Siriji je borba protiv terorizma i podrška legitimnim sirijskim vlastima u antiterorističkim naporima.