|

Pentagon: Rusija postavlja bazu u Siriji

Pentagon: Rusija postavlja bazu u Siriji
2
F
FENA
14.9.2015. u 21:14
76
komentara
2

dijeljenja
Pentagon: Rusija postavlja bazu u Siriji
Dolazak ruskog vojnog osoblja i opreme prethodnih dana u sirijsku zračnu bazu sugerira da Rusija želi da operira vojnim letjelicama iz te baze.
Kako je rekao portparol Pentagona Jeff Davis, SAD još nisu primijetile dolazak ruskih borbenih aviona ili helikoptera u tu bazu, ali i dodao da je prošle nedjelje bio "postojan protok" i da djeluje da Rusija postavlja isturenu zračnu bazu, prenio je Associated press.

On je rekao da SAD pozdravljaju doprinos Rusije borbi protiv Islamske države u Siriji i Iraku, ali ne i ako je cilj da se vojno pomogne režim sirijskog predsjednika Bašara el-Asada.

List "New York Times" piše danas da je Rusija zračnim koridorima preko Iraka i Irana prebacila vojnu opremu i osoblje u zračnu bazu u Siriji, uprkos američkim pokušajima da se spriječe te isporuke.

Američki zvaničnici rekli su jučer da je najmanje sedam ogromnih ruskih transportnih aviona Antonov "An-124" prošle nedjelje poletilo iz baze na jugu Rusije da kroz irački i iranski zračni prostor prenese opremu u Siriju.

Vlada SAD se nadala da će spriječiti ruske isporuke Siriji time što je Bugarska zabranila prelet ruskih vojnih aviona, ali je Rusija letove brzo preusmerila preko Iraka i Irana. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je najavio da će se to nastaviti uprkos primjedbama SAD, prenosi B92.

Ruski avioni su sletjeli u bazu kod sirijskog grada Latakije, koja bi mogla biti najznačajnije rusko vojno uporište na Bliskom istoku, kažu američki zvaničnici, a prenosi njujorški list u tekstu na svojoj internet - stranici.
Prijavi grešku


Komentari (76)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...