Svijet
0

SAD razmatra vojni napad na kopnene baze pirata

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka vojska razmatra napade na piratske baze na kopnu i pružanje pomoći somalskom narodu kako bi se prekinuo val otmica kod istočnoafričke obale, saopćili su vojni zvaničnici u ponedjeljak.

Vojska je također sačinila prijedloge o pomoći somalskoj vladi za obučavanje snaga sigurnosti i razvoj vlastite obalske straže, saopćili su zvaničnici koji su tražili da ostanu anonimni.

Planovi će biti predstavljeni administraciji Baracka Obame dok razmatra odgovor američke vlade i međunarodne zajednice na piratske napade, saopćili su zvaničnici, javila je agencija Bloomberg.

Ovi su potezi uslijedili nakon oslobađanja Richarda Philipsa, američkog kapetana teretnog broda koga su pirati držali kao taoca od 8. aprila. Sigurnosni analitičari tvrde da bi osiguravanje pomorskih linija zahtijevalo prekid mreža podrške piratima na kopnu.

"Uistinu nema drugog rješenja nego otići u Somaliju i uništiti njihove baze", izjavio je James Carafano, visoki istraživač u Heritage fondaciji, analitičkoj grupi sa sjedištem u Washingtonu.

Tokom 1992. godine, u vrijeme predsjednika Georgea H. W. Busha, američke snage su se iskrcale u Somaliji kako bi zaustavile epidemiju gladi u jeku građanskog rata. Četrdeset i dva Amerikanca su ubijena prije nego što je bivši predsjednik Bill Clinton povukao vojnike 1994.

Nikakvi slični veliki vojni napori trenutno se ne razmatraju, tvrde vojni zvaničnici, koji upozoravaju da bi svaka akcija, diplomatska ili vojna, trebala podršku somalskog naroda, koji je tradicionalno podozriv prema stranoj intervenciji.

Predsjednik Barack Obama, koji je dao dozvolu za vojnu operaciju za oslobađanje Philipsa, usklađuje američke akcije s ostalim zemljama i s pomorskom industrijom u vezi s odgovorom na piratske napade i smanjenjem rizika od napada na brodova, širenjem operacija na osujećivanju napada te krivičnim progonom svakog zarobljenog pirata, izjavio je visoki zvaničnik administracije.

Američki zvaničnici tvrde da je suština odgovora na problem piratstva u ohrabrivanju Somalaca da pomognu u suzbijanju bezakonja i smanjenju siromaštva, koji su buknuli tokom 18 godina bez snažne centralne vlade.

"Piratstvo je jedan od simptoma složene situacije u Somaliji", izjavila je glasnogovornica State Departmenta Laura Tischler.

Trenutno se raspravlja o direktnijim načinima slanja pomoći u hrani i za poljoprivredu u Somaliji, tvrde vojni zvaničnici.

Afrička komanda američke vojske, ili Africom, mogla bi predvoditi napore na kopnenim operacijama. Za razliku od ostalih vojnih komandi, Africom nema velike vojne jedinice. Polovina osoblja Africoma su civili a druga polovina vojnici s jedinom stalnom bazom u Džibutiju.

Svaku amneričku akciju s mora mogla bi koordinirati Peta flota, sa sjedištem u Bahreinu.

Napori na suzbijanju piratstva također bi se mogli zajednički izvoditi sa Saveznim istražnim biroom (FBI), tvrde vojni zvaničnici.