{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD pozivaju na priznavanje nezavisnosti Kosova

F
23.7.2010. u 10:35
0
42
SAD pozivaju na priznavanje nezavisnosti Kosova
0
SAD pozivaju na priznavanje nezavisnosti Kosova
Hillary Clinton (Foto: AFP)
Sjedinjene Države u četvrtak su pozvale na priznavanje Kosova "sve zemlje koje to još nisu učinile", nakon što je savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde (ICJ) otklonio pravnu neizvjesnost oko statusa Kosova, utvrdivši da proglašenje njegove nezavisnosti od Srbije 2008. nije u suprotnosti s međunarodnim pravom.
"Pozivamo sve zemlje da se pomaknu dalje od pitanja statusa Kosova i konstruktivno uključe u podršku miru i stabilnosti na Balkanu, i pozivamo sve one zemlje koje to još nisu učinile da priznaju Kosovo", navodi se u saopćenju američke državne tajnice Hillary Clinton koje je objavio State Department.

Clinton je istakla kako je savjetodavno mišljenje ICJ-a odlučno potvrdio dugotrajno stajalište SAD-a da je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom.

"To je gledište koje smo iznijeli u podnescima sudu i na usmenoj raspravi održanoj u decembru 2009. Kosovo je samostalna država i njegova teritorija je nepovrediva", rekla je Clinton.

U saopćenju se također kaže da su Srbija i Kosovo prijatelji i partneri SAD-a, te ocjenjuje kako je "sada za njih vrijeme da stave na stranu svoje razlike i krenu naprijed, konstruktivno radeći zajedno na rješavanje praktičnih pitanja i poboljšanju života ljudi na Kosovu, u Srbiji i regiji".

Clinton je pozdravila napore Evropske unije da pomogne Srbiji i Kosovu da ostvare svoje evropske težnje.

Glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley je na brifingu za novinare u četvrtak ocijenio da savjetodavno mišljenje ICJ-a "može biti korak u pravcu" primanja Kosova u Ujedinjene narode, ali da puno ovisi od "odgovora drugih zemalja, uključujući Srbiju" na savjetodavno mišljenje suda.

Srbija je u četvrtak objavila da nikada, ni pod kojim uvjetima, neće priznati Kosovo.

Odluka suda "uklanja svu pravnu neizvjesnost oko statusa Kosova.

"Mislimo kako je važno da zemlje diljem svijeta, uključujući susjedne i posebno Srbiju, priznaju tu odluku i na novoj se osnovi uključe s Kosovom, te rade na normaliziranju odnosa i smanjenju napetosti", rekao je Crowley.

Dodao je kako ta odluka može uticati na smanjenje prisutnosti međunarodnih misija na Kosovu.

Na pitanje o mogućem povlačenju KFOR-a s Kosova Crowley nije dao izričit odgovor rekavši kako je "KFOR tamo jer je u interesu SAD-a i Evrope da imaju snage koje mogu održavati mir i spriječiti sukob", te dodao kako će SAD preispitati svoju prisutnost u svjetlu odluke ICJ-a.

Na upit o tome može li odluka ICJ-a poslužiti kao presedan za druge otcijepljene regije poput Abhazije ili Pridnjestrovlja, Crowley je odlučno ustvrdio kako je "to specifičan pravorijek utemeljen na činjenicama koje su jedinstvene za Kosovo i ne može se primjenjivati na druge okolnosti".

Komentirajući negativnu reakciju vlade u Beogradu na odluku ICJ-a, Crowley je kazao kako "SAD razumije historijske i emocionalne aspekte" tog pitanja, ali smatra kako je važno za Srbiju da gleda dugoročno i vodi brigu o svom interesu integriranja u Evropu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: