{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Srbija će braniti stajalište o Kosovu na Općoj skupštini UN-a"

F
23.7.2010. u 20:28
0
36
"Srbija će braniti stajalište o Kosovu na Općoj skupštini UN-a"
0
"Srbija će braniti stajalište o Kosovu na Općoj skupštini UN-a"
Mirko Cvetković
Srbijanska vlada odlučila je, dan nakon izricanja mišljenja Međunarodnog suda pravde u Den Haagu (ICJ) o legalnosti neovisnosti Kosova, da će svoja stajališta braniti u debati na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN), najavio je u petak srbijanski premijer Mirko Cvetković.
On je rekao kako će Srbija podnijeti odgovarajuću rezoluciju u cilju rješavanja problema Kosova na obostrano prihvatljiv način, putem pregovora.

"Ostajemo privrženi dosadašnjoj politici očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje uz korištenje svih diplomatskih i političkih sredstava koja su na raspolaganju suverenim državama članicama UN", kazao je Cvetković na konferenciji za novinare po završetku izvanredne sjednice vlade posvećene odluci ICJ-a.

Po riječima Cvetkovića, vlada je na današnjoj sjednici zaključila kako ICJ nije odgovorio na suštinsko pitanje o legalnosti prava na secesiju kosovskih Albanaca te da nije legalizirao etnički motiviran pokušaj otcjepljenja Kosova.

Srbijanski premijer naveo je kako je vlada ocijenila da Srbija od ICJ-a nije dobila pomoć u situaciji u kojoj je međunarodno pravo prekršeno na njenu štetu, te dodao da savjetodavno mišljenje ICJ-a koji je u četvrtak ustvrdio da proglašenje kosovske neovisnosti nije bilo protivno međunarodnom pravu nije zatvorilo vrata za vanjskopolitičku aktivnost Srbije na očuvanju njezina teritorijalnog integriteta.

"Vlada Srbije će nastaviti aktivnosti kako bi se pitanje Kosova i Metohije riješilo dijalogom jer smatramo da je to jedini način koji može osigurati trajni i stabilni mir na ovim prostorima", istaknuo je Cvetković.

Srbijanski premijer je, govoreći o stajalištima Srbije i SAD-a "da su obje strane suglasne da kada se radi o Kosovu nema suglasnosti" te da na toj platformi unapređuju bilateralne odnose, kazao kako savjetodavno mišljenja ICJ-a ni u kom smislu nije promijenilo pozicije niti Srbije niti SAD-a.

"Ne mislim, ako smo do sada mogli imati odnose kakve smo imali, da bi ovo mišljenje bilo u kom pravcu išlo na konfrontaciju", kazao je Cvetković.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić najavio je kako će diplomatska aktivnost Srbije u narednih nekoliko sedmica biti veoma intenzivna te da će za manje od 48 sati posebni izaslanici predsjednika Srbije otputovati u 55 država.

"Još 40 država će biti kontaktirano na razini akreditiranih veleposlanika, u vrlo skorom roku će biti održana sjednica Vijeća sigurnosti pod predsjedanjem Rusije, na kojoj će se sagledavati situacija u pokrajini i u narednih nekoliko sedmica imat ćemo visok ritam ministarskih i drugih angažiranja na visokoj razini s predstavnicima država širom svijeta", dodao je Jeremić.

Šef srbijanske diplomacije kazao je da je ono što se u ovom trenutku dešava u međunarodnim odnosima iznimno opasan presedan, te da je pitanje secesije ostavljeno široko otvoreno na tumačenje secesionističkim pokretima širom svijeta.

To pitanje secesije mora se zatvoriti diskusijom u Općoj skupštini, naveo je te dodao kako to više nije samo interes Srbije, već i interes velikog broja zemalja širom svijeta.

"Mi smo za razgovore o praktičnim stvarima spremni odmah, spremni smo sve ovo vrijeme, mi imamo jasan okvir za te razgovore. Okvir za razgovore je potvrdilo Vijeće sigurnosti u studenom 2008., kroz plan glavnog tajnika UN-a od šest točaka za koji su glasovali svi koji su tog trenutka bili nazočni na sjednici Vijeća sigurnosti", kazao je Jeremić.

Dodao je kako smatra da će se nakon odluke na Općoj skupštini, ovisno o tome kakva će ona biti, otvoriti prostor za ozbiljan dijalog u kojem će međunarodna zajednica, u prvom redu EU, igrati veoma važnu ulogu.

Međunarodni sud pravde u četvrtak je objavio kako smatra da kosovska deklaracija o neovisnosti iz 2008. ne krši međunarodno pravo.

Savjetodavno mišljenje ICJ-a pročitao je predsjednik suda Hisashi Owada koji je ustvrdio da međunarodno pravo "ne sadržava zabranu proglašenja neovisnosti i da stoga deklaracija o neovisnosti od 17. februara 2008. ne krši međunarodno pravo".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: