Regija
0

SAD poziva Evropu da stane uz Kosovo

FENA
Skender Hyseni (Foto: Reuters)
Skender Hyseni (Foto: Reuters)
Sjedinjene Države u četvrtak su pohvalile savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda prave (ICJ) kojim je potvrđena legalnost proglašenja neovisnosti Kosova i pozvale evropske zemlje da se "ujedine" iza Kosova.

U svom savjetodavnom mišljenju sud UN-a koji rješava sporove među državama odbacio je tvrdnju Beograda da proglašenje neovisnosti Kosova od Srbije 2008. nije imalo pravnu osnovu, utvrdivši da Kosovo time nije prekršilo međunarodno pravo jer u njemu ne postoji "zabrana proglašenja neovisnosti".

"Savjetodavnim mišljenjem ICJ-a snažno je utvrđeno da je proglašenje neovisnosti Kosova legalno i mi podržavamo taj pravorijek", izjavio je glasnogovornik američkog State Departmenta Philip Crowley, prenijele su američke TV stanice.

"Sada je vrijeme za Evropu da se ujedini oko zajedničke budućnosti", kazao je Crowley, aludirajući na podijeljenost unutar EU-a oko priznanja neovisnosti Kosova.

Američki mediji u izvještajima o odluci Međunarodnog suda pravde ocjenjuju da će ona, iako je neobavezujućeg karaktera, potaknuti proces priznavanja neovisnosti Kosova, jer su mnoge države čekale mišljenje ICJ-a.

Također se ocjenjuje, prenosi Hina, da mišljenje suda može postati presedan za separatističke regije diljem svijeta.

Kosovo je do danas priznalo 69 zemalja, uključujući SAD i većinu članica EU-a, dok je Rusija predvodila zemlje koje su se protivile međunarodnom priznanju Kosova.