Svijet
0

SAD postavile plutajući radar koji može otkriti ispaljivanje raketa iz Sjeverne Koreje

FENA
Veliki američki vojni radar postavljen je na moru kako bi otkrio svako eventualno ispaljivanje rakete kojem pristupi Sjeverna Koreja, izjavio je u noći sa srijede na četvrtak jedan visoki zvaničnik američke odbrane.

"SBX je na poziciji", izjavio je ovaj izvor agenciji AFP želeći da ostane u anonimnosti. Pentagon je 2. aprila najavio postavljanje SBX-a tvrdeći da se radi o "rutinskoj" misiji koja "nije povezana " s napetostima na korejskom poluotoku.

Ovaj radar je prije bio u Pearl Harbouru, na Havajima. Visok 85 metara u stanju je da otkrije lansiranje rakete u krugu od 2.000 kilometara.

On upotpunjuje štit od američkih radara u regionu koji su u stanju da odrede porijeklo projektila i da prate njegovu putanju. Štit još ima dva razarača opremljena proturaketnim sistemom Aegis.

SAD i Južna Koreja pozvali su u četvrtak Sjevernu Koreju da se prestane "igrati s vatrom" i da odustane od raketiranja koje je htjela izvesti bez obzira na međunarodne sankcije i uz rizik da zapali poluotok.

Amerikanci su najavili raspoređivanje proturaketne baterije THAAD u svojoj vojnoj bazi na otoku Guam, na Pacifiku, koja se nalazi 3.380 kilometara jugoistočno od Sjeverne Koreje i koju je režim Kim Jong-una otvoreno odredio kao cilj.

Japan i Južna Koreja također su rasporedili svoja vlastita proturaketna sredstva zbog najavljenih raketiranja.