{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD i Rusija razmijenili uhapšene špijune

S
9.7.2010. u 08:23
0
0
SAD i Rusija razmijenili uhapšene špijune
0
SAD i Rusija razmijenili uhapšene špijune
Foto: SkyNews
Deset ruskih tajnih agenata deportovani su iz SAD u zamijenu za četiri zapadna, koji su bili uhapšeni u Moskvi.
Osumnjičeni za špijunažu u SAD izjasnili su da se osjećaju krivim pred federalnim sudom u New Yorku po optužnici za dječlovanje kao nelegalni agenti i odmah su doživotno protjerani iz Amerike.

Rusija se saglasila da oslobodi četiri lica osumnjičena za špijunažu za zapadne zemlje i osuđena na zatvorske kazne.

Među špijunima, koji su uhapšeni 27. juna nalazi se i Anna Chapman, čije su nage fotografije i razne priče od nje načinili senzaciju za svjetske tabloide i novinarka Viki Palez.

Uprkos brojnim naslovima u novinama, analitičari ističu da se špijunski lanac, koji je razbijen u SAD, pokazao kao neiskusan i tokom decenije u kojoj je i oformljen imao je veoma mali uticaj na događaje.

"Neće biti značajne koristi po nacionalnu bezbjednost SAD od zabrane ulaska za deset nezakonitih agenata", rekao je portparol američkog Stejt departmenta Mark Toner.

Svih deset osumnjičenih, osim Palezove, priznali su da su Rusi. Pojedini su priznali i da su koristili lažna imena. Palezova je za razliku od drugih američki državljanin, ali se i ona, u okviru dogovora, saglasila da se više nikada neće vratiti u SAD.

U Moskvi portparol ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva potvrdio je da su kasno sinoć pomilovana četiri lica koja su osuđena na zatvorske kazne zbog špijunaže za zapadne zemlje, uključujući i stručnjaka za naoružanje Igora Sutjagina.

Pored Sutjagina razmjenjen je i bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe Sergej Skripal osuđen 2006. godine na 13 godina zatvora po optužbama za špijunažu za Veliku Britaniju.

Preostala dvojica su bivši službenik ruske strane obavještajne službe Aleksandar Zaporoski, koji je 2003. godine osuđen na 18 godina zatvora zbog špijunaže a četvrti je Genadij Vasilenko.

Razmjena uhapšenih agenata između zapadnih i istočnih sila redovna taktika tokom hladnog rata.

Posljednja slična razmjena dogodila se 1984. godine kada je američki novinar Nikolas Danilof protjeran iz Rusije, dan prije nego što je sovjetski zvaničnik u UN Genadij Zaharov došao iz suprotnog pravca nakon što se na manje od pet minuta pojavio pred sudom u Njujorku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: