Uspješna razmjena
0

Špijuni sletjeli na moskovski aerodrom "Domodedovo"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski državljani koji su u Sjedinjenim Američkim Državama bili uhićeni pod optužbom da su špijunirali za Rusiju doletjeli su u petak ruskim avionom iz Beča u Moskvu, prenijele su ruske agencije.

Ranije je britanska mreža BBC emitirala snimak s bečkog aerodroma, na koji su istovremeno sletjela dva aviona - američki i ruski, s deset ruskih državljana deportiranih iz SAD-a zbog špijunaže i četiri osobe koje su u Rusiji bile na odsluženju zatvorske kazne po istoj optužbi, javio je Itar-Tass.

Razmjena je obavljena na samom aerodromu. Američki avion, koji je došao s jednog njujorškog aerodroma, sletio je kraj jednog ruskog aviona, koji je sletio nešto ranije. Prema očevicima, agenti su prebačeni iz jednog aviona u drugi malim crnim automobilom sa zatamnjenim staklima.

Nakon razmjene prvo je poletio ruski avion za Moskvu, s deset ruskih agenata deportiranih prethodne noći iz SAD-a. Petnaestak minuta kasnije američki avion sa četiri Rusa, optužena za špijunažu u korist zapadnih zemalja, poletio je ka Velikoj Britaniji, gdje su se dva Rusa iskrcala a zatim je avion nastavio svoj put prema SAD-u.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev potpisao je pomilovanje četverice osuđenih za špijunažu kako bi mogli biti razmijenjeni, saopćeno je ranije iz Kremlja. Medvedev je pomilovao Aleksandra Zaporožkova, Genadija Vasilenka, Sergeja Skripala i Igora Sutjagina.

Ruski naučnik Sutjagin osuđen je 2004. godine na 15 godina zatvora zbog davanja podataka iz oblasti gradnje atomskih podmornica nove generacije, kao i podataka o borbenoj gotovosti ruskog atomskog naoružanja.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da razmjenu provode ruska kontraobavještajne službe i američka Centralna obavještajna agencija, u kontekstu "sveukupnog poboljšanja američko-ruskih odnosa i davanja nove dinamike".

Sjedinjene Države su ranije saopćile da je odluka o razmjeni špijuna s Rusijom donesena iz razloga "nacionalne sigurnosti" i humanitarnih razloga. Najveća špijunska afera Amerike i Rusije od vremena hladnoga rata je na taj način okončana.

Svih desetero optuženih da su u SAD-u radili kao tajni ruski agenti izjasnilo se pred federalnim sudom u New Yorku da su krivi. Jedanaesti optuženi se i dalje nalazi u bijegu, nakon što je na Kipru oslobođen nakon plaćanja kaucije.

Optuženi su uhićeni prošle sedmice u nekoliko američkih gradova nakon dugogodišnje istrage.