SAD
0

Pet osumnjičenih ruskih špijuna bit će prebačeno u New York

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pet osumnjičenih ruskih špijuna u SAD-u u srijedu će biti prebačeno u New York, izvijestile su američke TV mreže, navodeći istodobno kako izgleda da dužnosnici u Washingtonu i Moskvi pripremaju razmjenu špijuna.

Za srijedu zakazano saslušanje na sudu u Aleksandriji, kraj Washingtona, za Michaela Zottolija, Patriciu Mills i Mihaila Semenka je otkazano, a trojka je poslana u New York, gdje će se nastaviti vođenje predmeta protiv 10 od 11 optuženih iz špijunske grupe.

Jedanaesti optuženi Christopher Metsos, u bijegu je nakon što je uhapšen, pa pušten uz jamčevinu na Kipru.

Donald Heathfield i njegova supruga Tracy Lee Ann Foley, optuženi pred sudom u Bostonu, također su poslani u New York.

Ostalih pet optuženika već je od ranije u zatvoru u New Yorku.

CNN je izvijestio da se državni podtajnik za politička pitanja William Burns u srijedu sastao s ruskim veleposlanikom u Washingtonu Sergejem Kisljakom. Američki dužnosnici nisu htjeli komentirati što se dogodilo na tom sastanku, a glasnogovornici State Departmenta i ministarstva pravosuđa odbili su komentirati izvještaje o pripremi razmjene špijuna, naveo je CNN.

Odvjetnici optuženih kao i ured državnog tužitelja u New Yorku, također su odbili komentirati izvješća o razmjeni.

Ranije su agencije izvijestile iz Moskve da se u Rusiji priprema razmjena Igora Sutjagina, koji izdržava 14-godišnju zatvorsku kaznu na temelju optužbi za špijuniranje za SAD, i grupe ostalih optuženih da su strani špijuni, za 10-članu skupinu ruskih špijuna koje je uhapsio FBI-a.

Agencije su citirale Dmitrija Sutjagina, koji je rekao da su njegovog brata Igora ruski dužnosnici u ponedjeljak posjetili u zatvoru u Arhangelsku, te da su na sastanku bili i američki dužnosnici.

Prema njegovim navodima, Igor Sutjagin je rekao da su mu ruski dužnosnici pokazali popis od 11 osoba koji će biti uključeni u razmjenu, te da je prepoznao samo jedno ime na listi – Sergeja Skripala, pukovnika ruske vojske koji je 2006. osuđen na 13 godina zatvora pod optužbama da je špijunirao za Veliku Britaniju.

Iako je neke od njih FBI-a pratio i prisluškivao još od 2002., ruski špijuni u SAD-u nisu optuženi za špijunažu - odavanje povjerljivih vladinih informacija stranoj državi, već za urotu da djeluju kao neregistrirani agenti stranih vlada, za što im prijeti kazna do pet godina zatvora. Svi osim Mihaila Semenka i Anne Chapman također su optuženi za urotu za pranja novca, gdje je zaprijećena kazna do 20 godina zatvora, prenosi Hina.