Obučeni za ilegalne radnje
0

10 ruskih agenata na sudu zbog zavjere u SAD-u

Sarajevo-x.com
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Deset špijuna ruske vlade koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama uhapšeni su u koordiniranoj akciji koju je tokom vikenda proveo FBI u New Jerseyju, New Yorku, Massachusettsu i Virginiji.

FBI za odgovornost optužuje SVR, organizaciju koja je naslijedila sovjetski KGB. U sudskim dokumentima ova organizacija je okarakterisana kao mreža ruskih ilegalaca koji su prošli obuku, pisali nevidljivom tintom, naučili druge jezike, kodove i šifre prije dolaska u SAD pod lažnim identitetom.

Njihov zadatak je bio da skupljaju informacije o nuklearnom oružju, američkoj vojsci, Iranu, Bijeloj kući, promjenama u vodstvu CIA-e te o političkim partijama. Da bi to postigli, morali su se sprijateljiti sa nekim od američkih visokopozicioniranih zvaničnika.

Svi su optuženi za zavjeru jer su djelovali kao agenti strane vlade, a ukoliko budu osuđeni, maksimalna kazna je do pet godina.

Do hapšenja je došlo nakon što se američki predsjednik Barack Obama sastao sa svojim ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevim u Washingtonu, nazivajući ga "čvrstim i pouzdanim partnerom".

Nakon što je ovih deset agenata uhapšeno, identifikovan je i jedanaesti osumnjičeni, poznat kao Christopher R. Metsos, koji je i dalje na slobodi.

Optužena Anna Chapman je navodno razgovarala sa ruskim zvaničnikom na Manhattanu u januaru u jednom kafeu, nakon što je ovaj stigao kombijem. FBI tvrdi da su koristili bežičnu vezu preko uparenih kompjutera.

Dva mjeseca kasnije sličan sastanak se dogodio kada je bila u knjižari, a jedan ruski zvaničnik se nalazio napolju, držeći aktovku.

Osumnjičeni špijuni su navodno imali informacije o novom vodstvu CIA-e, kao i informacije o predsjedničkim izborima iz 2008. godine.

U tužbi se navodi i da se jedan od optuženih, poznat kao Donald Howard Heathfield, sastao sa visokim zvaničnikom SAD-a kako bi razgovarali o nuklearnom naoružanju.

Osumnjičena Cynthia Murphy je navodno skupljala informacije o svjetskom tržištu zlata, javlja "Telegraph".