Svijet
0

Lavrov traži od Washingtona objašnjenje za špijunski skandal

FENA
Sergei Lavrov
Sergei Lavrov
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov zatražio je u utorak objašnjenje od Washingtona nakon što je objavljeno da je u Sjedinjenim Američkim Državama razotkrivena velika špijunska mreža koja radi za interese Moskve.

"Nije nam objašnjeno o čemu se radi. Nadam se da će nam to objasniti", izjavio je Lavrov u Jerusalemu, objavila je ruska televizija.

On je ironično komentirao datum saopćavanja o hapšenju deset navodnih ruskih špijuna jer se to dogodilo samo nekoliko dana poslije posjete SAD-u predsjednika Dmitrija Medvedeva, koji s američkim predsjednikom Barackom Obamom radi na obnavljanju rusko-američkih odnosa.

"Trenutak u kojem je to učinjeno izabran je s posebnom elegancijom", kazao je šef ruske diplomatije.

Uhapšenim osobama će se suditi za špijunažu i za pranje novca. U dvije tužbe koje su podignute protiv njih navodi se da se radi o Amerikancima, Kanađanima i Peruancima.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je u utorak ocijenilo da su proturječne informacije objavljene o ovom skandalu, dostojnom hladnog rata.

"Ima puno proturječnosti, pa vodimo istragu", izjavio je za agenciju AFP glasnogovornik ruske diplomatije Igor Lijakin-Frolov.

Ruska vanjska obavještajna služba (SVR), koja je prema američkim vlastima u prvom redu optuženika, odbila je dati bilo kakav komentar.

Kremlj se zasada nije htio izjasniti, ocijenivši da samo šef države može nešto reći o tome.

Američko pravosuđe je objasnilo da je osumnjičene osobe obučavao SVR, kako bi se uvukle u društvo i "dobivale informacije iz američkih političkih krugova".

Razotkrivanje mreže je rezultat desetogodišnje istrage koju je vodio FBI.