WikiLeaks
0

SAD i NATO imali plan odbrane Baltika od Rusije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
SAD i NATO su imali plan da odbrane baltičke zemlje od Rusije, proširujući postojeću strategiju za Poljsku na Estoniju, Letoniju i Litvaniju, navodi se u najnovijim povjerljivim američkim diplomatskim dokumentima s WikiLeaksa, koje je u utorak objavio britanski The Guardian.

U jednom od najnovijih objavljenih dokumenata piše da je američka državna tajnica Hillary Clinton u januaru ove godine potpisala povjerljivu depešu u kojoj se kaže da su američki saveznici u NATO-u pristali na proširenje plana o odbrani Poljske i na baltičke države.

U tome bi učestvovalo devet divizija NATO-a iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Poljske, piše Guardian, navodeći informaciju do koje je došao poljski list Gazeta Viborcza.

U dokumentu se kaže da o vojnim planovima ne treba razgovarati javno zato što bi to moglo dovesti do bespotrebnog porasta tenzija u odnosima između Rusije i NATO-a.

U drugom dokumentu koji je potpisala Clinton, američkim ambasadama su date instrukcije u vezi s novim planom NATO-a o baltičkim zemljama i istaknuto je da taj projekat mora briti držan u tajnosti.

U međuvremenu, nalog za hapšenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, koji se, kako se vjeruje, krije negdje u Engleskoj, stigao je do Velike Britanije, a njegov advokat je najavio da se on sprema da razgovara s britanskom policijom.

Assange (39) nije viđen u javnosti od pres-konferencije koju je održao 5. novembra u Ženevi, a Interpol je prošle sedmice raspisao potjernicu za njegovo hapšenje zbog toga što su ga dvije Šveđanke optužile za silovanje.

WikiLeaks, koji tvrdi da posjeduje ukupno 251.287 tajnih američkih diplomatskih dokumenata, počeo je 28. decembra da objavljuje povjerljivu diplomatsku prepisku između State Departmenta i američkih ambasada i konzulata na svojoj internet stranici i u pet listova, među kojima su The Guardian i The New York Times.