|

WikiLeaks ponovno izložen DDoS napadu

WikiLeaks ponovno izložen DDoS napadu
0
F
FENA
1.12.2010. u 10:10
3
komentara
0

dijeljenja
WikiLeaks ponovno izložen DDoS napadu Foto: AFP
Nakon objavljivanja hiljada povjerljivih dokumenata američkog State Departmenta, WikiLeaks je u utorak ponovno izložen elektroničkom napadu koji ga čini nedostupnim korisnicima, objavila je ta "zviždačka" internetska stranica na svom Twitter profilu.
WikiLeaks je ponovno izložen tzv. distribuiranom uskraćivanju usluge (DDoS), kao i u nedjelju, kada je počeo objavljivati prve od 250.000 tajnih američkih diplomatskih brzojava. Takvi se napadi obično izvode zatrpavanjem internetske stranice sa zahtjevima za podacima. "DDoS napad sada premašuje 10 gigabita u sekundi", naveo je WikiLeaks na Twitteru.

WikiLeaks je u nedjelju počeo objavljivati povjerljivu prepisku između State Departmenta i 274 američke ambasade i konzulata u svijetu, koja sadrži 251.287 brzojava, najveću količinu povjerljivih državnih dokumenata koji su ikada objavljeni na javnoj domeni.

Među dokumentima, koji datiraju od februara 1966. do februara ove godine, 15.652 nosi oznaku tajno, 101.740 je označeno kao povjerljivo, dok ostali nisu klasifikovani. WikiLeaks je najavio da će dokumenti biti objavljivani u fazama u idućih nekoliko mjeseci.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange u utorak je u izjavi sedmičniku Time, objavljenom online, pozvao američku državnu tajnicu Hillary Clinton da podnese ostavku, "ako se pokaže tačnim da je naložila diplomatima SAD-a da špijuniraju najviše dužnosnike UN-a", što proizlazi iz objavljenog povjerljivog naputka koji je u julu 2009. uputila u stalna predstavništva SAD-a pri UN-u i u još 30 američkih ambasada u svijetu.

Američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo je kaznenu istragu protiv Assangea i on bi se mogao suočiti s optužbama prema zakonu o špijunaži iz 1917., piše u utorak američka štampa. Stručnjaci ocjenjuju da postoje znatne prepreke za procesuiranje Assangea kao stranog državljanina, ali ministar pravosuđa Eric Holder je rekao da će SAD "zatvoriti rupe" u zakonima kako bi se moglo procesuirati Assangea.

FBI u međuvremenu nastavlja istragu u kojoj ispituje sve koji su bili u posjedu povjerljivih dokumenata, uključujući one koji su ih dali WikiLeaksu kao i samu tu organizaciju, izvijestio je The Washington Post.

Pentagon također nastavlja istragu, ali nije jasno hoće li ona rezultirati dodatnim optužbama. Vojno obavještajni analitičar Bradley Manning, glavni osumnjičeni da je izvor dokumenata WikiLeaksa, u junu je uhapšen u Bagdadu i nalazi se u vojnom zatvoru u Virginiji.

The Washington Post u utorak kritikuje Pentagon jer je dopustio Manningu, 22-godišnjem vojniku, da u udaljenoj bazi u Iraku ima pristup do 250.000 povjerljivih dokumenata State Departmenta i do desetaka hiljada tajnih izvještaja iz Iraka i Afganistana, te da ih neopaženo učitava na CD-ove. List navodi da je Manning tada bio beznadan čovjek, jer je ukoren zbog napada na časnika i očekivao je da će biti otpušten iz vojske.

Pentagon je objavio više proceduralnih promjena u pregledu povjerljivog materijala, uključujući onemogućavanje kopiranja na prijenosne naprave, te ograničavanje prebacivanja klasificiranog materijala u neklasificirane računarske sisteme.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...