{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Priprema se objava novih informacija na Wikileaksu

S
18.10.2010. u 09:14
0
0
Priprema se objava novih informacija na Wikileaksu
0
Priprema se objava novih informacija na Wikileaksu
Foto: AFP
Američka vojska oformila je 120-člani tim u sklopu priprema zbog najavljenog objavljivanja oko 400.000 dokumenata o ratu u Iraku na internet stranici Wikileaks.
Prema očekivanjima, ovi dokumenti govore o borbenoj aktivnosti, iračkim bezbjednosnim snagama u civilnim žrtvama.

Pentagon je saopštio da je potrebno da se ti dokumenti vrate kako bi se izbjegla mogućnost da bude objavljena neka potencijalno štetna informacija.

Vrijeme objavljivanja dokumenata nije poznata, ali njihov broj značajno premašuje 70.000 dokumenata o ratu u Afganistanu koje je Wikileaks objavio u julu.

Portparol Pentagona pukovnik Dave Lapan rekao je da će novooformljeni tim pregledati dokumente o Iraku kako bi otkrio kakav bi mogući uticaj objavljivanje fajlova na Wikileaksu mogao biti.

Američki zvaničnici su, nakon što je Wikileaks objavio dokumente o ratu u Afganistanu, upozoravali da bi to moglo uzrokovati stradanje vojnika i civila u Afganistanu pošto pojedini sadrže imena onih koji su pomagali koalicionim snagama.

Međutim, američki ministar odbrane Robert Gates je u pismu upućenom Komitetu oružanih snaga u Senatu istakao da objavljene informacije nisu otkrile "nikakve osjetljive obavještajne izvore ili metode".

Istraga o curenju informacija usmjerena je na američkog vojnoobavještajnog analitičara Bradleya Manninga koji je u pritvoru i optužen je za izlazak u javnost povjerljivog videosnimka o helikopterskom napadu u Iraku 2007. godine kada je poginulo više od deset lica.

Internet stranica Wikileaks trenutno je "ofline" zbog "redovnog održavanja". Osnivač Wikileaksa Julian Assange trenutno je pod istragom u Švedskoj zbog navodnog seksualnog prekršaja.

On negira optužbe i navodi da su optužbe dio kampanje protivnika njegove internet stranice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: