Interpol
0

Za osnivačem WikiLeaksa raspisana crvena potjernica

SRNA
Julian Assange (Foto: AFP)
Julian Assange (Foto: AFP)
Interpol je objavio "crvenu potjernicu" za osnivačem internet stranice WikiLeaks Julianom Assangeom kojeg Švedska traži zbog optužbi za seksualno nasilje.

Assange (39), koji je nekadašnji kompjuterski haker, sada je u središtu globalne kontroverze pošto je WikiLeaks objavio povjerljive američke diplomatske dokumente i on negira optužbe u Švedskoj.

Na internet stranici "Interpola" navodi se da svako ko posjeduje informaciju o Assange treba da kontaktira nacionalnu ili lokalnu policiju.

"Crvena potjernica" omogućava da se nalog za hapšenje, koju je objavila nacionalna policija, pošalje drugim zemljama čime se ubrzava privođenje i pomaže u procesu za eventualnu ekstradiciju.

Assangeova trenutna adresa nije poznata i vjeruje se da se seli iz zemlje u zemlju.

Švedski sud je 18. novembra naredio privođenje Assangea. Kancelarija državnog tužioca te započela istragu o optužbama za silovanje, seksualno zlostavljanje i nezakonitu prinudu. 

Assange negira sve optužbe koje su se pojavile nakon njegove posjete Švedskoj u augustu. On ističe da su optužbe dio kampanje njegovih neistomišljenika.

"Vikiliks" je razljutio SAD, jer je objavio više od 250.000 diplomatskih internih prepiski State Departmenta čime su objelodanjene otvoreno grube procjene svjetskih lidera.

Ova internet stranica je u oktobru objavila skoro 400.000 povjerljivih američkih dokumenata o ratu u Iraku, kojim je, prema Assangeovim riječima, pokazano da je stradalo 15.000 više iračkih civila nego što se ranije mislilo.