{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sablasni ostaci jednog od najzloglasnijih zatvora u SAD-u

16.4.2015. u 19:40
21
42
Sablasni ostaci jednog od najzloglasnijih zatvora u SAD-u
21
Historiju zatvora Holmesburg u Philadelphiji (SAD) obilježile su nasilne pobune, premlaćivanja i okrutni hemijski eksperimenti nad zatvorenicima.
Sagrađen 1895. godine, zatvor je bio dom nekim od najopasnijih američkih kriminalaca čija pobuna je ugušena u krvi. Zatvoren je 1995. godine, tačno nakon 100 godina rada.

Sve što je danas ostalo od jednog od najzloglasnijeg i najnasilnijih zatvora u američkoj historiji su prazne ćelije i ruševni zidovi.

Fotografkinja Cindy Vasko zabilježila je propadanje ovog mjesta koje je postalo sinonim za užas u kojem su provođeni medicinski eksperimenti nad zatvorenicima.

Zatvorenici su dobijali novac da se podvrgnu seriji različitih i opasnih testova kao što su konzumiranje radioaktivnih i otrovnih supstanci.

Namjerno su izlagani tvarima koje uzrokuju infekcije kože. Allen Hornblum u svojoj knjizi tvrdi da su zatvorenici od 1951. do 1974. bili pokusni kunići za više od 30 farmaceutskih kompanija i vladinih agencija.

Čovjek koji je bio zadužen za provođenje ovih okrutnih testova je doktor Albert Klingman koji je napisao stotine naučnih radova o kožnim oboljenjima.

Njegov ugled ukaljan je nakon što su u javnosti otkrivene okrutne metode primjenjivane u Holmesburgu.

On je optužbe negirao i nakon što je skoro 300 zatvorenika podnijelo tužbu protiv njega i savezne države Philadephije.

Danas se ostaci ovog zatvora koriste za snimanje filmova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: