Svijet
21

Sablasni ostaci jednog od najzloglasnijih zatvora u SAD-u

Klix.ba
Historiju zatvora Holmesburg u Philadelphiji (SAD) obilježile su nasilne pobune, premlaćivanja i okrutni hemijski eksperimenti nad zatvorenicima.

Sagrađen 1895. godine, zatvor je bio dom nekim od najopasnijih američkih kriminalaca čija pobuna je ugušena u krvi. Zatvoren je 1995. godine, tačno nakon 100 godina rada.

Sve što je danas ostalo od jednog od najzloglasnijeg i najnasilnijih zatvora u američkoj historiji su prazne ćelije i ruševni zidovi.

Fotografkinja Cindy Vasko zabilježila je propadanje ovog mjesta koje je postalo sinonim za užas u kojem su provođeni medicinski eksperimenti nad zatvorenicima.

Zatvorenici su dobijali novac da se podvrgnu seriji različitih i opasnih testova kao što su konzumiranje radioaktivnih i otrovnih supstanci.

Namjerno su izlagani tvarima koje uzrokuju infekcije kože. Allen Hornblum u svojoj knjizi tvrdi da su zatvorenici od 1951. do 1974. bili pokusni kunići za više od 30 farmaceutskih kompanija i vladinih agencija.

Čovjek koji je bio zadužen za provođenje ovih okrutnih testova je doktor Albert Klingman koji je napisao stotine naučnih radova o kožnim oboljenjima.

Njegov ugled ukaljan je nakon što su u javnosti otkrivene okrutne metode primjenjivane u Holmesburgu.

On je optužbe negirao i nakon što je skoro 300 zatvorenika podnijelo tužbu protiv njega i savezne države Philadephije.

Danas se ostaci ovog zatvora koriste za snimanje filmova.