Svijet
122

Zloglasni zatvor u kojem je ležao Al Capone i danas ledi krv u žilama

Klix.ba
Nekadašnji zatvor u američkoj saveznoj državi Philadelphia danas je sablasno mjesto od kojeg se ledi krv u žilama.

Eastern State Penitentiary (ESP) izgrađen je 1829. godine i bio je prvi zatvor u kojem se provodila popuna izolacija zatvorenika, koji su, ne samo bili odvojeni od vanjskog svijeta, već i od bilo kakvog kontakta s drugim ljudima.

Tretman zatvorenika bio je u najmanju ruku nehuman. Stražari su im na glavu stavljali kapuljače kako ih ne bi vidjeli kada su morali s njima kontaktirati. Čak i kada im je bilo dozvoljeno da izađu iz ćelije, mogli su lutati samo ledenim hodnicima u kojima nije bilo nikoga.

Zatvor su tokom 142 godine postojanja pratile brojne kontroverze. Osim što su ovdje kazne izdržavali okorjeli kriminalci, ni čuvari nisu bili ništa bezazleniji, pa su primjenjivali brutalne metode mučenja.

Kako piše Daily Mail, pozivajući se na NPR, jedna od metoda podrazumijevala je uranjanje zatvorenika u vodu nakon čega bi ih objesili da vise na hladnoći dok se njihova tijela ne bi počela lediti.

Osim toga, vezali bi ih tako čvrsto za stolicu i prekinuli cirkulaciju nakon čega bi im se morali amputirati određeni dijelovi tijela. Vjeruje se da su brojni zatvorenici ovdje duševno oboljeli.

U ESP-u kazne su izdržavali neki od najpoznatijih američkih kriminalaca, pljačkaš Willie Sutton i Al Capone. Zatvor je zatvoren 1971. godine, a u međuvremenu su njegove prostorije korištene za snimanje filmova.