Svijet
4

Otkrivene CIA-ine zastrašujuće metode ispitivanja: Vješanja, potapanja, mučenja i silovanja

Klix.ba
Nakon što je s dokumenata o metodama ispitivanja CIA-e skinuta oznaka "tajno", informacije su počele polako curiti što nije dobra vijest za Centralnu obavještajnu agenciju SAD-a.

Mučenje vodom, premlaćivanje, skidanje muškaraca do gole kože i vješanje na stubove danima - to su samo neke od užasavajućih stvari koje su Amerikanci radili, a blii zaštićeni.

Oznaka "tajno" skinuta je krajem prošle godine kada je američki Senat obznanio CIA-in program ispitivanja i pritvaranja dovodeći u pitanje njihove tehnike. Skidanje tajnosti potvrđeno je i novim zakonima. Ipak, lokacije ostaju tajne.

Od tada zatvorenici su počeli pričati svoje tužne i zastrašujuće priče. Majid Khan je jedan od njih. Bio je žrtva bizarnog seksualnog zlostavljanja u Guantanamu. Na 27 stranica intervjua Khan je ispričao priču o tome kako je sniman nag dok su mu stavljali ledenu vodu na genitalije. Njegovi ispitivači su, kaže, smrdili na alkohol i tukli su ga čekićem, bejzbol palicama, šipkama i kožnim kaiševima.

Khan ima 35 godina i još je u zatvoru. Čeka izricanje kazne za zavjeru, ubistvo i špijuniranje nakon što je uhvaćen kako isporučuje 50.000 dolara Al Qaidi. U intervjuu je rekao kako su ga golog zakačili za stub i polijevali hladnom vodom po glavi.

Prošle godine, Mohamedou Ould Slahi objavio je 466 stranica s detaljima kako je bio gušen, uskraćivan za spavanje, izgladnjivan i seksualno zlostavljan.

"Najviše me je povrijedilo kada su me natjerali da učestvujem u grupnom seksu s tri sobe na najponižavajući način", napisao je u memoarima koji su cenzurisani.

Osumnjičeni za urotu tokom napada 11. septembra Abu Zubaydah zlostavljan je da 20 dana bez prestanka. Skidali su ga, uskraćivali mu san, bacali od zatvorske zidove, puštali zaglušujuće glasnu muziku, potapali i sve drugo što je ispoljavalo histerične ispade. Izgubio je oko u jednom od tih mučenja.

Uprkos ovim pričama, većina CIA-nih zatvorenika ostaju tajna. Neki koji su pušteni prije šest mjeseci tvrde kako su sve te priče samo vrh ledenog brijega, odnosno prave istine koju zidovi Guantanama kriju godinama.