Svijet
0

Sablasna tišina i pustoš u Černobilu 27 godina nakon katastrofe

Klix.ba
Dvadeset i sedam godina nakon što je u nuklearnoj elektrani u Černobilu eksplodirao reaktor, taj se ukrajinski grad i njegova šira okolina još uvijek nisu oporavili od posljedica najteže katastrofe u historiji civilnog korištenja nuklearne energije.

U 1:23 sati 26. aprila 1986. godine, nakon pogrešno izvedenog eksperimenta, došlo je do eksplozije na četvrtom reaktoru nuklearne elektrane Lenjin. Eksploziju su prvi uočili stanovnici tri kilometra udaljenoga Pripjata, grada podignutog za porodice zaposlenika.

U incidentu je kontaminirano 144.000 kilometara kvadratnih na području Ukrajine, Bjelorusije i Rusije, a zračenju je izloženo najmanje sedam miliona ljudi. Više od 30 osoba poginulo je na mjestu događaja, a od posljedica radijacije do sada je preminulo do 400.000 ljudi.

Danas, 27 godina poslije, nivo radioaktivnog zagađenja u tom području je visok. Černobil je grad duhova, u koji ponekad kroče tek pojedini hrabri turisti i novinari.

Fotografije koje načine prikazuju da je tamo vrijeme stalo nakon tragedije. U ruševnim zgradama nalaze se odbačene gasne maske, zaboravljene dječije igračke, napušteni domovi i sablasna tišina.

Nekoliko desetaka hiljada ljudi, koji su nekada živjeli u tom području, danas život vode u drugim gradovima, daleko od doma i bez namjere da se ikada tamo vrate.

Ipak, ima i onih koji su se odlučili vratiti u svoje domove, uprkos svemu. Njih je malo i uglavnom je riječ o starijim i bolesnim osobama koje žele umrijeti tamo gdje su rođene.

Stručnjaci procjenjuju da kontaminirano područje neće biti naseljivo ni u narednih 20.000 godina.

A, kako je danas u Černobilu najbolje pokazuju fotografije Hélene Veilleux, koja je nedavno boravila u gradići na sjeveru Ukrajine.