Svijet
0

Rusija predala Poljskoj nove materijale o avionskoj nesreći

FENA
Foto: Arhiv/AP
Foto: Arhiv/AP
Glavno rusko tužiteljstvo predalo je u srijedu poljskoj strani još 14 tomova materijala iz istrage o avionskoj nesreći u kojoj je 10. aprila prošle godine kod Smoljenska pri rušenju poljskog predsjedničkog aviona "tupoljev 154" poginulo svih 96 putnika i članova posade, među njima poljski predsjednik Lech Kaczynski i njegova supruga, te niz državnih i vojnih dužnosnika.

U Moskvi je dokumente preuzeo savjetnik u konzularnom odjelu Poljske Longina Putka, navela je ruska agencija Itar-Tass.

Predstavnik ruskog tužiteljstva Saak Karapetjan rekao je da su u materijalima, između ostalog, kopije izvještaja s ispitivanja svjedoka.

Eksperti Međudržavnog zrakoplovnog komiteta u Rusiji zaključili su, tokom istrage da je nesreća izazvana postupanjem posade poljskog aviona, koja je pod psihološkim pritiskom donijela odluku o slijetanju u nepovoljnim vremenskim uvjetima.

Varšava i Moskva provode odvojene istrage o uzrocima tragedije, a u ruskoj istrazi do sada je ispitano više od 150 ljudi.

Na pitanje kada bi mogla biti završena ruska istraga o nesreći, Karapetjan je rekao da je to moguće tek kada budu "provedene sve neophodne ekspertize".

Prošle godine Rusija je predala Poljskoj 28 tomova materijala na zahtjev poljske strane, između ostalog u junu su predane kopije zaključka molekularno-genetičkih vještačenja s identifikacije žrtava, kao i protokoli s ispitivanja službenika aerodroma Sjeverni i drugih svjedoka, podsjeća ruska državna agencija.

Itar-Tass je iz Varšave prenio izjavu predsjednika poljske vladine komisije koja istražuje uzroke nesreće, ministra unutarnjih poslova Jerzyja Milera, da komisija ne može dovršiti rad zbog nedostatka novih dokumenata.

"Predajom novih dokumenata dopunjavamo određene verzije, ukoliko ti materijali sadrže nešto novo", rekao je Miler komentirajući u srijedu predaju novih materijala, dodajući da istraga ne može biti završena dok se ne utvrde svi detalji leta poljske delegacije.

"Tokom rada pojavljuju se nova pitanja, na koja je neophodno dati odgovore", rekao je on ne navodeći kada se može očekivati završetak istrage u Poljskoj.