Svijet
0

Poljska optužuje Ruse za pad predsjedničkog aviona

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski kontrolori leta nisu upozorili posadu aviona bivšeg predsjednika Poljske Lecha Kaczynskog da je skrenuo s kursa neposredno prije nego što se srušio 10. aprila prošle godine, izjavio je u utorak poljski ministar unutrašnjih poslova Jiri Miller, koji vodi poljski tim što provodi istragu o toj avionskoj nesreći.

Miller je rekao da su kontrolori leta posadi potvrdili da je avion na pravom kursu i da može sletjeti, ali da je on zapravo letio 70 metara ispod nivoa na kome je trebalo da bude i da je skrenuo s kursa čitavih 80 metara.

On je na konferenciji za novinare pustio dijelove snimljenog razgovora između posade i kontrolora leta da bi potkrijepio svoje tvrdnje. "Dokument koji prilažemo sve govori. Tačnost naše tvrdnje je dokazana činjenicama. Naš je glavni cilj da izbjegnemo slične situacije u budućnosti", kazao je Miller.

Ruski Međuvladin komitet za avijaciju, koji je vodio istragu za rusku stranu, objavio je prije šest dana konačni izvještaj u kojem je zaključeno da je za avionsku nesreću u kojoj je kod Smolenska poginuo poljski predsjednik Kaczynski kriva isključivo poljska strana.

Avion "Tu-154" pao je kod Smolenska 10. aprila prošle godine pri manevru slijetanja po gustoj magli, a u nesreći je poginulo ukupno 96 ljudi. Kaczynski je predvodio delegaciju koja je putovala na komemorativnu svečanost u Katinsku šumi, gdje je prije 70 godina po nalogu Staljina ubijeno 22.000 Poljaka.

U nesreći je poginula i supruga Kaczynskog, kao i veliki dio poljskog državnog vrha.