Izvještaj o padu aviona Kaczynskog
0

Jedan od članova posade imao alkohol u krvi

FENA
Visoki poljski zvaničnici vršili su pritisak na posadu aviona poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog koji se u aprilu srušio u Rusiji, a jedan od njih je imao alkohola u krvi, navodi se u izvještaju o rezultatima ruske istrage o nesreći objavljenim u srijedu.

"Prisustvo visokih zvaničnika u pilotskoj kabini, zapovjednika vojne avijacije i šefa protokola, i očekivana negativna reakcija glavnog pilota predstavljali su psihološki pritisak na posadu i utjecali na odluku da se pristupi slijetanju u neodgovarajućim okolnostima", izjavila je Tatjana Anodina, predsjednica Međuvladinog avijacijskog odbora (MAK) na konferenciji za štampu u Moskvi.

"U krvi zapovjednika vojne avijacije generala Andrzeja Blasika otkriveno je 0,6 promila alkohola", kazala je ona, prenosi AFP.

Tupoljev 154, koji je prevozio predsjednika Lecha Kaczynskog, njegovu suprugu Mariju i druge visoke poljske zvaničnike, srušio se 10. aprila pokušavajući sletjeti pri gustoj magli u Smolensk, na zapadu Rusije. Svi putnici su poginuli.

Trebalo je da poljski predsjednik prisustvuje svečanom obilježavanju 70. godišnjice masakriranja oko 22.000 poljskih oficira koji su bili zarobljenici Crvene armije, a koje je izvela sovjetska tajna policija u Katinu, blizu Smolenska, u Drugom svjetskom ratu.