Rezultati istrage
0

Avion s poljskim predsjednikom srušio se zbog više propusta

FENA
Edmund Klich
Edmund Klich
Avion u kojem se nalazio poljski predsjednik Lech Kaczynski nije se srušio samo zbog jednog uzroka, već zbog niza faktora, izjavio je u subotu poljski predstavnik u međudržavnom zrakoplovnom odboru (IAC) Edmund Klich.

Bilo je 12 uzroka pada "Tupoljeva", rekao je Klich u intervjuu za dnevnik Rzeczpospolita i dodao da je istragom otkriveno mnoštvo grešaka i kršenja propisa u organiziranju i izvođenju leta predsjedničkog aviona za Smolensk, u Rusiji.

Prema njegovim riječima, zbog izuzetno lošeg vremena i smanjene vidljivosti - od samo dvadesetak metara - bilo je nemoguće da letjelica sleti na aerodrom kod Smolenska, prenio je Itar-Tass.

Klich je za brojne propuste i nepoštovanje procedure optužio službenike poljskog vojnog zrakoplovstva, ali i ruske kontrolore leta, i dodao da će izvještaj na 46 stranica o uzrocima pada aviona poslati 19. decembra u Moskvu.

"Tupoljev 154", u kojem je bio predsjednik Lech Kaczynski sa suprugom, brojni državni dužnosnici i kompletan vojni vrh Poljske, srušio se 10. aprila kod Smolenska, gdje je poljska delegacija trebala prisustvovati komemoraciji u Katinskoj šumi.

U nesreći je poginulo svih 96 putnika i članova posade.