Godišnjica nesreće u Smolensku
0

Poljska razjedinjena godinu nakon tragedije

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Poljska danas obilježava godišnjicu avionske nesreće u Rusiji, u kojoj su poginuli predsjednik Lech Kaczynski i desetine drugih visokih poljskih zvaničnika.

Jutros u 8.41 sati, trenutku kada se dogodila nesreća u blizini zapadnog ruskog grada Smolenska, predsjednik Bronislaw Komorowski odao je poštu svom prethodniku i 95 drugih žrtava ispred spomenika u crkvi u Varšavi.

Tokom komemoracije Komorowski, premijer Donald Tusk i drugi zvaničnici zapalili su svijeće ispred spomenika. Za danas su najavljene i druge cremeonije, uključujući skup na groblju u Varšavi, kao i misu u varšavskoj katedrali.

Bivši premijer i brat blizanac poginulog predsjednika Jaroslav Kaczynski bojkotovao je zvanične ceremonije odavanja pošte, naglašavajući duboke političke i lične podjele u društvu Poljske. Njegova konzervativna Partija zakona i pravde organizovala je jednodnevni skup ispred predsjedničke palate u Varšavi.

Dok su stotine pristalica nosili poljske zastave Kaczyinski je položio vijenac prije molitve i čitanja imena svih žrtava.

Iako se prije godinu dana ogromna masa ljudi skupila ispred predsjedničke palate povodom ove tragedije, danas je, čini se, to nacionalno jedinstvo potpuno nestalo.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, većina Poljaka smatra da je tragedija u Smolensku postala političko oružje na podijeljenoj političkoj sceni.
Unutrašnji sukobi kulminirali su nezadovoljstvom zbog ruske istrage ove tragedije u kojoj su okrivljeni poljski piloti jer su pokušavali da slete po magli.

Varšava se žalila na navodno zataškavanje ruskih kontrolora leta i loših uslova aerodroma u Smolensku.

Jaroslav Kaczyinski je rezultate ruske istrage ocijenio kao obične "gluposti" i okrivio vladu Donalda Tuska da je istragu u potpunosti prepustio Rusiji, iako prema međunarodnim propisima zemlja u kojoj se nesreća dogodila vodi istragu.

Delegacije Poljske, predvođena Lechom Kaczynskim, prije godinu dana krenula je na obilježavanje godišnjice ubistva poljskih oficiria u Katinskoj šumi u Rusiji kada se dogodila nesreća. Sovjetska tajna policija ubila je 1940. godine oko 22.000 zarobljenih poljskih oficira u Katinskoj šumi, u blizini Smolenska.

U međuvremenu, Rusija je izazvala diplomatski skandal zamijenivši memorijalnu ploču koju je Poljska postavila na mjesto nesreće. Porodice žrtava postavile su ploču u Smolensku sa natpisom na poljskom jeziku u kome navode da su zvaničnici poginuli pokušavajući da obilježe 70-godišnjicu "sovjetskog genocida protiv ratnih zarobljenika, oficira armije Poljske".

Međutim, ruske vlasti zamijenile su ploču stavivši kraći tekst, i na ruskom i poljskom, sa akcentom na avionskoj nesreći, ne pominjući masakr u Katinskoj šumi.
"To je bila loša odluka Rusije. Očekivali smo ipak više takta od njih u ovom trenutku", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Poljske, dodajući da su porodice žrtava šokirane.

Andrej Jevsejenko, portparol guvernera Smolenska, rekao je da se Poljska ranije saglasila sa uklanjanjem prvobitnog obilježja i postavljanjem dvojezičnog natpisa, kao i da nema potrebe pominjati Katin u vezi sa mjestom nesreće. Prvobitna poljska ploča biće prebačena u muzej u Katinu posvećen žrtvama masakra iz 1940. godine.