Svijet
0

Rusija poručuje da je spremna sarađivati sa SAD-om u Siriji

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Zamjenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov rekao je da je Rusija spremna na saradnju sa SAD-om u zračnim napadima u Siriji.

"Moramo usaglasiti neke tehničke stvari o kojima će raspravljati predstavnici ruskog ministarstva odbrane i Pentagona, a najvjerovatnije u pogledu razmjene informacija koje ima koalicija predvođena SAD-om", rekao je glasnogovornik ministarstva odbrane Rusije Igor Konashenkov.

U međuvremenu ruski zračni napadi u Siriji nastavljeni su istim intenzitetom. SAD je optuživao Rusiju kako meta njihovih napada nisu pozicije IDIL-a već područja gdje je stacionirana pobunjenička vojska u Siriji.

Moguća saradnja Rusije i SAD-a najavljena je nakon izjava generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

"Rusko prisustvo u Siriji je sve veće, kako u zraku tako i na kopnu, a zabilježena su i dejstva na moru. Osim toga, ruski vojni avioni su dva puta ušli i u turski zračni prostor. To je neprihvatljivo opasno i nesmotreno ponašanje. Također sam zabrinut da Rusija bombarduje sirijsku opoziciju, a ne IDIL", rekao je Stoltenberg.

Najnovije optužbe SAD-a glase da Rusija povećava broj kopnenih snaga u Siriji. Međutim, Rusija je to negirala te poručila da neće biti kopnene ofanzive u Siriji.