Svijet
34

Koalicija poziva Rusiju da zaustavi zračne napade u Siriji

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Članovi koalicije protiv IDIL-a predvođene SAD-om pozvali su Rusiju da zaustav kampanju zračnih napada, jer navodno gađaju sirijsku opoziciju i civile.

U zajedničkoj izjavi SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Turske i Saudijske Arabije stoji kako ruska intervencija dovodi do dodatne eskalacije i "dolijeva ulje na vatru sukoba u Siriji".

S druge strane ruski zvaničnici izjavili su kako će napadi trajati između tri i četiri mjeseca.

Alexei Pushkov, predsjedavajući Komiteta za vanjske poslove Rusije, rekao je kako Amerika "glumi" da se bori protiv Islamske države, te kako će njihovi napadi biti puno efikasniji. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je, govoreći u ime UN-a, rekao kako će se Rusija boriti i protiv drugih terorističkih grupa, kao što je Al-Kaidin ogranak u Siriji - Al-Nusta Front.

"Naše mete određene su u koordinaciji sa vojskom Sirije. Borit ćemo se protiv svakog ko je protiv vlastitog naroda i protiv terorizma", rekao je šef ruske diplomatije.

Pentagon i Rusija ranije su razgovarali kako ne bi došlo do neželjenih okršaja između njihovih aviona, ali Washington je izrazio sumnju u navodnu rusku borbu protiv IDIL-a.

"Napadi na sirijsku opoziciju mogu biti opasni za Rusiju. Također, mogli bi produžiti i sektaški konflikt u Siriji ili ga čak učiniti beskonačnim", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Rusija zasad odbacuje bilo kakve navode o civilnim žrtvama, a brojne nevladine organizacije optužile su i Rusiju i Koaliciju za smrt civila.