Svijet
0

Rusija od danas predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a

FENA
Vijeće sigurnosti UN-a
Vijeće sigurnosti UN-a
Rat protiv terorizma i aktuelni sukobi na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi teme su koji će biti prioriteti Rusije kada danas preuzme rotirajuću ulogu predsjedajućeg Vijeća sigurnosti UN-a.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov organizirat će 30. septembra ministarski sastanak koji bi raspravljao o tim i ostalim temama u okviru 70. sjednice Generalne skupštine UN-a koja počinje 15. septembra.

Sastanku će prethoditi nizovi radnih sastanaka posvećenih situaciji u Libiji u kojoj je ilegalni izvoz nafte iz dijelova zemlje pod pobunjeničkom kontrolom doveo do uvođenja međunarodnih sankcija toj zemlji, koje uključuju zabranu prodaje oružja Tripoliju.

Očekuje se da UN produže mandat svojoj mirovnoj misiji u Libiji, koji ističe 15. septembra.

Također će na dnevnom redu biti aktuelni građanski rat u Siriji i međunarodna istraga navoda o korištenju hemijskog oružja u toj zemlji, prenosi Sputnik.

Obzirom da je javljeno da su militanti Islamske države u Iraku koristili hemijsko oružje, Rusija će smatrati neophodnim da pokrene sličnu istragu tima eksperata UN-a koji trenutno rade u Siriji.

Vijeće sigurnosti će također razmotriti situaciju na Bliskom istoku i nedavna dešavanja na Golanskoj visoravni.

Članice Vijeća sigurnosti nadgledat će rad Regionalnog centra UN-a za preventivnu diplomatiju u centralnoj Aziji (UNRCCA).

Centar je uspostavilo vijeće sigurnosti u 2007. kako bi se bavio rastućom prijetnjom međunarodnog terorizma i trgovine drogama u Kazahstanu, Kirgistanu, Tadžikistanu, Turkmenistanu i Uzbekistanu.

U septembru će u Vijeću sigurnosti biti podnešen izvještaj o iranskom povinovanju Sveobuhvatnog akcionog plana koji je Teheran potpisao s grupom P5+1 (pet stalnih članica Vijeća plus Njemačka) i Evropskom unijom u Beču u julu.

Situacija u Afganistanu, Liberiji i Sudanu također će biti predmet rasprave.

Predsjedanje nad Vijećem sigurnosti rotira se svakog mjeseca među 15 njegovih članica. Rusija će predati predsjedanje Španiji 1. oktobra.