Rusija i NATO bez saglasnosti u vezi s raketnim štitom u Evropi

F
FENA
8.12.2011. u 14:10
0
1
Rusija i NATO bez saglasnosti u vezi s raketnim štitom u Evropi
0
Rusija i NATO bez saglasnosti u vezi s raketnim štitom u Evropi
Rusija i NATO u četvrtak nisu uspjeli u Bruxellesu da se dogovore u vezi s planiranim raketnim štitom Alijanse u Evropi, a Moskva upozorava da je ostalo sve manje vremena za dogovor.
Generalni sekretarNATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je da šefovi diplomatija 28 zemalja članica NATO-a nisu uspjeli da postignu dogovor sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, ali da su se složili da nastave s pregovorima.

Rasmussen je naveo da su "razlike ostale", odbacivši tvrdnje Rusije da Alijansa ne uzima u obzir zabrinutost Moskve da bi raketni odbrambeni sistem NATO-a mogao da bude upotrebljen protiv Rusije.

"U vezi s raketnom odbranom se nismo još dogovorili. Slušamo i slušali smo i danas i uzimamo zabrinutost Rusije ozbiljno", rekao je Rasmussen na pres-konferenciji nakon sastanka s Lavrovim, prenosi Tanjug.

On je prenio da je na sastanku usaglašeno da je važno da se nastavi s pregovorima na postizanju dogovora o sporazumu.

"Složili smo se da je važno da nastavimo da razgovaramo i da slušamo šta one druge brine", rekao je generalni tajnik Alijanse.

Rasmussen je dodao da je NATO ponovio svoj poziv za saradnju s Rusijom u vezi s odbrambenih sistema i da se nada da će nekakav početni dogovor biti postignut do narednog samita NATO-a u maju sljedeće godine u Chicagu.

Ministar Lavrov je novinarima prenio da je na sastanku ponovio zahtev svoje zemlje da NATO treba da osigura pravno obavezujući dokument da odbrambeni sistem nije protiv nje usmjeren.

"Nama su potrebne jasne garancije da raketni štit neće biti usmjeren protiv naših strateških sposobnosti", rekao je Lavrov.

On je ocijenio da NATO nema želju da napravi kompromis.

"Imamo još vremena (za dogovor), ali vrijeme ističe", poručio je Lavrov.

Kao odgovor na planove NATO-a o raketnom štitu, Rusija je nedavno u Kaljingradu, na granici s Poljskom i Litvanijom, članicama NATO-a, aktivirala radarski sistem za upozoravanje na približavanje raketa.

Dvije strane u Bruxellesu u četvrtak nisu imale isti stav i u pogledu korišćenja intervencije NATO-a u Libiji kao modela koji bi se primjenjivao i u budućnosti u sličnim slučajevima, prenose agencije.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: