Zbog raspoređivanja raketa
0

Rasmussen: Razočaravajuća je prijetnja Rusije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen kazao je u srijedu kako je "rauzočaravajuća" prijetnja ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva da će rasporediti rakete prema budućem proturaketnom štitu SAD-a i NATO-a u Evropi.

"Sugestija da je raspoređivanje raketa u regijama blizu Alijanse odgovarajući odgovor na NATO-ov sistem je vrlo razočaravajuća", naveo je Rasmussen u saopćenju i ponovo potvrdio da Rusija nije meta NATO-ovog proturaketnog sistema.

"Takvo raspoređivanje bi bilo povratak u prošlo doba i ne bi bilo u skladu sa strateškim odnosima koje su NATO i Rusija odlučili da uspostave i sa duhom dijaloga koji se trenutno odvija u vezi s raketama", dodao je on.

Glavni tajnik NATO-a je ipak pozdravio "volju predsjednika Medvedeva da ne zatvori vrata nastavku dijaloga s NATO-om i SAD-om", navodi se u saopćenju Atlantskog saveza.

Medvedev je u jednom govoru zaprijetio da će rasporediti rakete kratkog dometa 'Iskander' u ruskoj enklavi Kalinjingrad, pred vratima Evropske unije, koje će"garantirati uništavanje elemenata američke proturaketne odbrane u Evropi".

"Ostaje još vremena da se postigne uzajamno razumijevanje", precizirao je Medvedev.

NATO je predložio 2010. godine da se "Rusija pozove na razgovor o eventualnoj saradnji" u ovom domenu i o "strateškom partnerstvu", podsjetio je Rasmussen za kojeg "ova ponuda još važi".

Takva saradnja "bi jasno pokazala da NATO i Rusija mogu zajedno uspostaviti sigurnost".