{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moskvi nejasna ponuda Washingtona o raketnom štitu

S
14.11.2011. u 09:14
0
4
Moskvi nejasna ponuda Washingtona o raketnom štitu
0
Moskvi nejasna ponuda Washingtona o raketnom štitu
Dmitrij Medvedev i Barack Obama
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da Rusiji nije jasna ponuda Washingtona o američko-evropskom raketnom štitu i uskoro će odgovoriti na planove raspoređivanja presretača raketa.
SAD su pozvale Rusiju da nadgleda, koristeći radare, djelovanje američkih presretača raketa koji su raspoređeni u Evropi kao zaštita od napada zemalja kao što je Iran.

Rusija tvrdi da ovaj američki sistem prijeti da neutrališe njen nuklearni potencijal i traži zakonski obavezujuće garancije da presretači raketa Washingtona neće predstavljati opasnost za njenu bezbjednost.

"Na žalost, nema sporazuma i mi u stvari ne razumijemo šta nam nude napi partneri", rekao je Medvedev na konferenciji za novinare nakon samita lidera zemalja Azijsko-pacifičke saradnje u Honolulu.

On je dodao da je Rusija uskoro dati proširenu ocjenu o tome kako će Rusija reagovati na razvoj događaja u vezi sa sistemom raketne odbrane, i sada i nakon druge faze provođenja 2015. godine.

Rusija je ranije zaprijetila novom trkom u naoružanju ukoliko SAD ne obrate pažnju na njene zabrinutosti i nastave sa raspoređivanjem antiraketnog sistema, koji je planiran u četiri faze.

Druga faza u Rumuniji biće operativna 2015, a cjelokupan sistem do 2020. godine.

Američki predsjednik Barack Obama poboljšao je odnose sa Rusijom u sklopu politike obnove smanjujući planove svog prethodnika za raketnu odrbanu u centralnoj Evropi, ali Rusija tvrdi i da revidiran sistem još prijeti da oslabi njen nuklearni potencijal.

Uprkos ruskom zahtjevu Vašington je rekao da neće moći obezbijediti zakonski obavezujuće garancije o sistemu raketne odbrane za Rusiju, jer bi to zahtijevalo odobrenje Kongresa, koji je kritički nastrojen prema svakom limitiranju američke antiraketne arhitekture.

Neuspjeh dogovora o saradnji narednih mjeseci pojačaće nepovjerenje između nekadašnjih suparnika hladnog rata uoči sve izvjesnijeg povratka premijera Vladimira Putina, dugogodišnjeg kritičara Zapada, na mjesto predsjednika nakon izbora u martu i američkih predsjedničkih izbora u novembru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: