Svijet
113

Riječ genocid i upoređivanje BiH sa Armenijom izazvalo buru u Turskoj

Klix.ba
Turski premijer Ahmet Davutoglu u petak je optužio Evropu da pokazuje znakove rasizma nakon što je Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom se poziva njegova vlada da masovna ubistva Armenaca u Osmanskog carstvu prizna kao genocid.

Nakon što je Evropski parlament usvojio rezoluciju, glavni savjetnik turskog premijera, Etyen Mahcupyana izazvao je kontroverzu u Turskoj kazavši da je nad Armencima počinjen genocid, te da ako se prihvate događaji u BiH i Africi kao genocid, nemoguće je nazvati ono što se dogodilo Armencima 1915. drugačije.

Dan nakon njegove izjave, kabinet premijera najavio je da će Mahcupyana odstupiti s pozicija savjetnika jer je spreman za penziju.

Iako se Turska do sada nije obazirala na rezoluciju Evropskog parlamenta, vladini zvanični optužili su Evropski parlament da stvara prepreke u odnosima s Turskom, a najglasniji u kritikama bio je turski premijer Ahmet Davutoglu.

''Ako želi da doprinese miru, Evropski parlament ne bi trebao da donosi odluke koje potiču na mržnju prema nekoj religiji ili etničkoj grupi'', kazao je Davutoglu.

Lider islamsko-konzervativne vlade kazao je da su sve marginalne evropske grupe uspjele da imaju mjesta u evropskom parlamentu.

Tenzije na relaciji Turske i Armenije ponovo su došle do izražaja sedam dana prije obilježavanja stote godišnjice masakriranja Armenaca.

Turska priznaje zločin, ali odbija da ga kvalifikuje kao genocid zbog stava da su mnogi stradali bili žrtve naoružanih grupa ili gladi dok Armenija tvrdi da je ubijeno 1,5 miliona stanovnika u kampanji sistemskog uništavanja.