{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turska povukla ambasadora iz Austrije

S
23.4.2015. u 10:13
182
187
Turska povukla ambasadora iz Austrije
182
Turska povukla ambasadora iz Austrije
Foto: EPA/Arhiv
Turska Vlada opozovala je danas svog ambasadora iz Austrije nakon što je Beč jučer nazvao genocidom masakr nad Armenima u posljednjim godinama Osmanskog carstva.
Austrijski parlament objavio je jučer deklaraciju o tom događaju i to je prvi put da je masakr nad Armenima nazvan genocidom.

"Očigledno je da će deklaracija koju je objavio austrijski parlament ostaviti trajne mrlje na tursko-austrijskom prijateljstvu. Treba znati da Turska i njen narod neće zaboraviti ovu klevetu nanijetu njihovoj historiji", navodi se u saopštenju turskog Ministarstva vanjskih poslova.

U saopštenju se ističe da sve ukazuje na to da je Austrija popustila pod naporima određenih krugova koji manipulišu mišljenjima, dok ignorišu turske humanitarne inicijative.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova također ocjenjuje da je uvreda to što se u deklaraciji ne navodi da su i muslimani ginuli tokom istog perioda.

Austrijski parlament nije usvojio zvaničnu rezoluciju, ali se šest partija pridružilo deklaraciji.

"Zbog historijske odgovornosti, pošto je Austrougarska monarhija bila saveznica Osmanskog carstva u Prvom svjetskom ratu, naša je dužnost da priznamo i osudimo ove grozne događaje kao genocid", stoji u deklaraciji.

Nekoliko evropskih država, Evropski parlament, Kanada i južnoameričke države priznale su događaje od prije 100 godina kao genocid.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: