Svijet
0

Davutoglu: Turska izražava saučešće potomcima ubijenih otomanskih Armena

FENA
Ahmet Davutoglu (Foto: AFP)
Ahmet Davutoglu (Foto: AFP)
Turska pamti i poštuje nevine otomanske Armene koji su izgubili živote tokom posljednjih godina Otomanskog carstva i izražava saučešće njihovim potomcima. Historijska je i ljudska dužnost za Tursku da očuva sjećanje na otomanske Armene i armensko kulturno naslijeđe, rekao je premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu povodom stradanja Armena 1915. godine, saopćeno je u utorak iz Ambasade Turske u Sarajevu.

Davutoglu je podsjetio da je tokom posljednjih godina Otomanskog carstva, veliki broj otomanskih građana raznih etničkih i vjerskih grupa pretrpio velike patnje koje su ostavile duboke ožiljke u njihovom pamćenju.

"Kao potomci nacija raznog etničkog i vjerskog porijekla koji su prošli kroz te patnje u jeku Prvog svjetskog rata, mi uviđamo šta Armeni osjećaju", rekao je Davutoglu.

Imajući to u vidu, on je najavio da će vjerska ceremonija biti održana 24. aprila u Armenskoj patrijaršiji i da će "otomanski Armeni biti upamćeni u Turskoj, kao i širom svijeta".

"Tog dana bilo bi mnogo mudrije da Turska i Armenija budu u prilici da održe zajedničku komemoraciju na otomanske Armene na ceremoniji koja bi koristila objema zemljama. To je ono što je naveo naš predsjednik Recep Tayyip Erdogan 23. aprila 2014. kada je bio premijer. Mi vjerujemo da se historija više neće koristiti u političke, svrhe čime bi se osigurao zreo i moralno ispravan ishod", istakao je turski premijer.

Podsjećajući da drevna anadolska civilizacija poučava ljude da brane svoju historiju, Davutoglu je rekao da "dva drevna naroda mogu pokazati mudrost da shvate jedni druge i da zajednički promišljaju o budućnosti".

"Kao konsekvenca naše historijske odgovornosti i ljudske misije, i bez pravljenja bilo kakvih razlika među onima koji su propatili, mi se danas s uvažavanjem sjećamo svih onih koji su izgubili živote u dešavanjima otprije jednog stoljeća. Mi također vjerujemo da je, radi ublažavanja patnji, podjednako bitno iskreno se suočiti s prošlošću, prisjetiti se ubijenih. Moguće je odrediti uzroke onoga što se dešavalo tokom Prvog svjetskog rata i one koji su odgovoni za to. Ipak, stavljati svu krivicu, putem uopćavanja, na turski narod moralno je i zakonski problematično", smatra turski premijer.

Ožiljci koji su ostavile godine egzila i masakara kojima su bili podvrgnuti otomanski Turci prije jednog stoljeća, kaže on, još su živi u našem pamćenju.

"Ignorirati tu činjenicu i diskriminirati bol i patnju upitno je s historijskog i pogrešno je s moralnog aspekta. U tom kontekstu, moraju se saslušati sjećanja i razmišljanja otomanskih građana. Da bismo došli do istine, dovoljno je prihvatiti pošteno sjećanje, saosjećanje, jezik međusobnog uvažavanja i objektivan način gledanja na stvari", kaže Davutoglu.

Istakao je da u Turskoj se svako mišljenje slobodno izražava i o njemu se otvoreno raspravlja.

Dokumenti i saznanja svake vrste, kaže turski premijer, mogu se istražiti.

"Turska poduzima značajne i pozitivne korake ka gradnji zajedničke budućnosti. Kao potomci dvaju drevnih naroda koji su stotinama godina dijelili istu sudbinu, bilo kroz tugu ili radost, danas imamo zajedničku odgovornost i apelujemo na zacjeljivanje stoljeću starih rana da bismo ponovo uspostavili naše ljudske veze", kazao je Davutoglu.

Turska neće, kaže dalje on, ostati ravnodušna na tu odgovornost i nastavit će da daje sve od sebe za prijateljstvo i mir.

"Stoga, mi pozivamo treće strane da prihvate pristup zasnovan na pravednom pamćenju i zajedničkoj mirnoj budućnosti, umjesto da produbljuju stare rane. S takvim razmišljanjima i osjećajima mi još jednom izražavamo duboko poštovanje prema otomanskim Armenima koji su izgubili živote u 1915. godini i dijelimo bol njihove djece i unuka", rekao je turski premijer Ahmet Davutoglu, saopćeno je iz Ambasade Turske u BiH.